Oud-voorzitter politiebond ACP in hoger beroep na veroordeling grensoverschrijdend gedrag

© ACP
Baarn - Oud-voorzitter Gerrit van de Kamp van politievakbond ACP in Baarn is terecht ontslagen vanwege seksueel grensoverschrijdend gedrag. Dat heeft de kantonrechter eerder deze week bepaald. Volgens de kantonrechter heeft de voormalig voorman van de politievakbond zich "ernstig verwijtbaar gedragen". Van de Kamp laat het er niet bij zitten en heeft aangekondigd in hoger beroep te gaan.
De oud-voorzitter nam tussen 2017 en 2021 via WhatsApp contact op met een collega. Hij verzocht haar 'meermaals om knuffels', begon over wereldzoendag, vroeg waarom hij niet mee mocht op vakantie en verzocht de vrouw om een rode jurk met pumps te dragen. Ook zou hij haar 'bitch' en meerdere keren 'schatje' hebben genoemd. Ook stuurde hij emoticons van kusjes, hartjes en rozen.
Van de Kamp verklaarde eerder tijdens de zitting dat de vrouw ook flirterig gedrag vertoonde. Maar volgens de kantonrechter blijkt dat niet uit de berichten die zij terugstuurde. Ook is niet op te maken dat zij de appjes van hem op prijs stelde. De oud-voorzitter verklaarde ook dat de vrouw bij hem op schoot was gaan zitten en hem een erotisch beeldje van een kabouter had gegeven. Als dat daadwerkelijk zou zijn gebeurd, dan had Van de Kamp - zeker gelet op zijn rol als voorzitter - haar daarop moeten aanspreken.

Onaangekondigd huisbezoek

Van de Kamp bracht ook een onaangekondigd huisbezoek aan de vrouw. Hij verklaarde dit gedaan te hebben uit 'oprechte betrokkenheid' omdat zijn collega in een moeilijke situatie verkeerde vanwege het overlijden van een naaste en een verbroken relatie. Maar de kantonrechter vindt die handelswijze ongebruikelijk. Juist die omstandigheden zouden reden moeten zijn om extra voorzichtig te handelen.
Van de Kamp was in 2006 bovendien al eens de fout ingegaan tijdens een huisbezoek aan een zieke medewerkster. Dat was toen uitgelopen op seks. De oud-voorzitter vond dat dit zo lang geleden is dat hem dat niet meer kan worden nagedragen. Maar ook dat argument veegde de rechter van tafel: hij gold als 'een gewaarschuwd mens' en had dus moeten weten welke gevaren er schuilen in een onverwachts huisbezoek.

Functie neergelegd

Van de Kamp legde begin vorig jaar zijn functie eerder neer nadat twee personen zich anoniem hadden gemeld met klachten over de voorman van de politievakbond. Hij ging echter weer aan het werk toen uit een eerste onderzoek bleek dat er geen sprake was geweest van grensoverschrijdend gedrag.
Maar nadat een derde persoon zich meldde met klachten over Van de Kamp, besloot de ACP alsnog om een onderzoek te laten uitvoeren door een extern bureau. Daarvoor werd met dertig (oud)-medewerkers gesproken: elf mensen gaven aan het gedrag van de voormalig voorzitter als grensoverschrijdend te hebben ervaren.

Excuses

Afgelopen november maakte de ACP na het externe onderzoek bekend dat er toch sprake was geweest van (seksueel) grensoverschrijdend gedrag. De bond bood daarvoor excuses aan. "We erkennen dat er dingen misgegaan zijn in het proces: na dit onderzoek blijkt namelijk dat wij eerder dit jaar ten onrechte bekend gemaakt hebben dat er géén sprake was van grensoverschrijdend gedrag en seksueel grensoverschrijdend gedrag door de voormalig voorzitter. Bovendien zijn mensen beschadigd. Dit alles spijt ons en we bieden dan ook onze excuses aan."
De advocaat van Van de Kamp laat in een reactie aan het ANP weten de uitspraak "onbegrijpelijk" te vinden. In hoger beroep gaan is daarom de enige keuze, aldus advocaat Jan Versteegh.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.