OM eist 3 jaar cel voor jarenlang misbruik van minderjarige jongen op muziekschool Soest

© RTV Utrecht / Timo Anceaux
Soest - Een 23-jarige Amersfoorter die wordt verdacht van het langdurig seksueel misbruiken van een minderjarige jongen uit Soest, moet drie jaar de gevangenis in als het aan het Openbaar Ministerie ligt. Ook zou hij het zes jaar jongere slachtoffer ruim 15.000 euro schadevergoeding moeten betalen.
De jongen uit Soest was 10 jaar oud toen hij naar de muziekschool ging waar verdachte W. al langer lid van was. Kort daarna zou hij voor het eerst door W. in zijn kruis zijn gegrepen en in de periode daarna regelmatig op schoot zijn getrokken en gestreeld. De handelingen die de jongen moest verrichten en ondergaan zouden door de jaren heen steeds verder zijn gegaan.
Het misbruik vond wekelijks plaats in de ruimtes waar na de repetities de instrumenten werden opgeborgen. De deur zou op slot zijn gedaan en de jongen zou zelfs een keer met tie-wraps zijn vastgebonden. Ook bij het slachtoffer en de verdachte thuis zouden zij seks hebben gehad. Daarbij werd de jongen volgens het OM door W. zwaar onder druk gezet en zou W. hem ook hebben betaald om zijn mond te houden. De jongen schaamde zich voor het misbruik en de betaling en durfde het niet aan zijn ouders te vertellen.

Machtspositie

Volgens de officier van justitie had de verdachte een groot overwicht op de jongen door zijn leeftijd en zijn positie binnen de muziekschool. Omdat hij sterker en zwaarder was, kon de jongen zich niet tegen hem verzetten. Volgens de officier van justitie ging dat zo ver dat er sprake was verkrachting.
De verdachte had bovendien een soort leidinggevende rol bij de muziekschool. Hij maakte als gastheer de roosters, verdeelde de partijen die door het orkest van de school werden gespeeld en benaderde leden voor betaalde klusjes.

Zwijgrecht

De zaak kwam volgens het OM aan het rollen toen de inmiddels 17-jarige jongen aan een ander lid van de muziekschool vertelde dat hij door W. werd misbruikt. Volgens de andere jongen had de verdachte dat ook bij hem en anderen geprobeerd. Na een gesprek met zijn ouders deed het slachtoffer in september aangifte bij de politie, waarna de Amersfoorter werd aangehouden. Volgens zijn advocaat heeft de jongen enorm veel last van de gevolgen van het langdurige misbruik en is hij daarvoor in therapie.
De verdachte weigerde tijdens de eerste verhoren bij de politie iets over de verdenkingen te zeggen. Pas maanden later kwam hij met een verklaring waarin hij alles compleet omdraaide en zichzelf als slachtoffer presenteerde. In de rechtbank beweerde W. vandaag dat hij door de jongen werd gechanteerd. W. beweerde dat hij de jongen in vertrouwen had verteld dat hij als kind was misbruikt. De jongen zou die informatie hebben misbruikt als chantagemiddel om seks met hem te hebben en hem te laten betalen.

Volstrekt ongeloofwaardig

Volgens de officier van justitie is de verklaring van W. "op alle fronten volstrekt ongeloofwaardig". Dat blijkt vooral ook uit een opname die de jongen stiekem maakte van een uitgebreid gesprek dat hij met W. voerde over het misbruik. Ook zijn er belastende appjes en hebben andere jongens ook meldingen over de verdachte gedaan. W. zei in de rechtbank dat hij eigenlijk totaal geen interesse in seks had, maar bij hem thuis werden na zijn aanhouding een grote hoeveelheid condooms, flessen glijmiddel en een stel kunstbillen gevonden.
In het nadeel van de Amersfoorter spreekt volgens het OM ook dat hij een jaar geleden door de rechtbank is veroordeeld in een soortgelijke zaak. Hij kreeg toen een taakstraf voor aanranding van een jongen bij een scoutingvereniging. Tegen deze veroordeling is hij in hoger beroep gegaan, omdat het bewijsmateriaal vervalst zou zijn. Van de opname die de jongen uit Soest van hun gesprek had gemaakt, beweerde hij ook dat daarin geknipt en geplakt was.

Gelijkwaardig

Omdat de verdachte bij de eerste verdenkingen zelf ook minderjarig was, eiste de officier van justitie zes maanden jeugddetentie tegen hem. Daarnaast eist de officier 2,5 half jaar gevangenisstraf. Daarvan is een half jaar voorwaardelijk met een proeftijd van twee jaar. De officier wil dat de verdachte zich onder toezicht van de reclassering laat behandelen. Verder zou hij contact met minderjarigen moeten vermijden en moet hem een contactverbod met het slachtoffer worden opleggen.
Door een deskundige is vastgesteld dat W. hoogbegaafd is, maar sociaal gezien zou hij jonger zijn dan zijn werkelijke leeftijd. Volgens zijn advocaat had hij geen overwicht op de jongen uit Soest. Zij zouden gelijkwaardige collega's bij de muziekschool zijn geweest. Het slachtoffer en andere jongens op de muziekschool zouden zelf op hem neergekeken hebben. Zijn advocaat vroeg de rechtbank om het jeugdstrafrecht toe te passen en de straf te beperken tot de lengte van het voorarrest. Hij heeft na zijn aanhouding 3,5 maand vastgezeten en had het erg zwaar.
De rechtbank neemt twee weken tijd om tot een oordeel over de zaak te komen. De uitspraak volgt op 17 maart.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.