In Utrecht wordt om elke vrije vierkante meter gevochten

Harmelen - Wat te doen met de schaarse ruimte die we hebben in onze provincie? Moet er bijvoorbeeld ingezet worden op woningbouw of moet de natuur een plek vinden? Het zijn belangrijke keuzes die de provincie moet maken en waarover jij straks een stem hebt tijdens de verkiezingen. Een goed voorbeeld van zo'n dilemma is de Harmelerwaard in de gemeente Woerden. Dat gebied komt op termijn leeg te staan, en wat dan?
Glastuinbouw vertrekt
Zo'n 100 hectare - dat is ongeveer zo groot als tweehonderd voetbalvelden - is de Harmelerwaard. Dat is de polder tussen de stad Utrecht en het dorp Harmelen. De helft van dat gebied bestaat uit glastuinbouw en tot dusver konden de tuinders daar prima ondernemen. Maar er liggen problemen op de loer. Uitbreiden in dit gebied is niet meer mogelijk vanwege gebrek aan ruimte.
En ook verduurzamen, van het gas af, is een probleem. De tuinders hebben namelijk CO2 nodig voor hun gewassen en dat wekken ze op met gas. Als ze de gaskraan dichtdraaien, hebben ze geen CO2 meer en er is geen bedrijf of fabriek in de buurt die CO2 als restproduct kan leveren.
De tuinders willen op termijn dus verhuizen. En dan rijst de vraag: wat te doen met de 100 hectare die vrijkomt?
Verkenningsstudie
De gemeente Woerden onderzoekt nu, samen met de provincie Utrecht, de opties via een verkenningsstudie. De provincie denkt mee omdat er bovenlokale belangen spelen; Woerden kan wel wat willen maar de provincie heeft ook ruimte nodig om de plannen uit te voeren. Want de provincie, die heeft zo haar eigen opdrachten. Ze moet huizen laten bouwen, natuur uitbreiden en dan moet ook nog ergens duurzame energie opgewekt worden. En in onze drukbevolkte regio is ruimte schaars dus elke plek die vrijkomt is waardevol.
Verschillende meningen
Zo ook de Harmelerwaard, een gebied waar de meningen over verschillen. De twee partijen die op dit moment de grootste zijn in de provincie, staan lijnrecht tegenover elkaar. Zo wil GroenLinks graag veel groen zien in de toekomst. "In Woerden worden al heel veel woningen gebouwd", zegt Huib van Essen, lijsttrekker van de partij. "Daarom is dit een goede plek voor groen en recreatie. Het is ook belangrijk om de groene buffer tussen Utrecht en Harmelen te bewaken."
André van Schie, lijsttrekker van de VVD, ziet dat heel anders. Hij opteert voor woningbouw en werkruimte. "Wie kent er nu niet iemand die op een woning zit te wachten? Woningbouw is nu urgent. We verwachten dat de komende tijd er meer land vrijkomt vanwege de landbouwtransitie. Daar is dan ruimte voor natuur."
Dit gaat nu over de Harmelerwaard, maar zo zijn er veel meer plekken in onze regio waar dit soort discussies plaatsvinden. Denk bijvoorbeeld aan de polder Rijnenburg waar al jaren over wordt gediscussieerd. Inmiddels heeft de Utrechtse raad besloten dat er woningbouw moet komen.
Een eigen visie
Zoveel partijen, zoveel meningen. In totaal doen er negentien partijen mee aan de verkiezingen van de provincie Utrecht en die hebben allemaal een eigen visie op de ruimte die in Utrecht beschikbaar is. Mocht een van de huidige grootste partijen, GroenLinks of de VVD, de grootste worden, weten we in elk geval waar de provincie de komende jaren op aanstuurt.
Het is uiteindelijk aan de gemeente Woerden om een klap te geven op dit dossier over de Harmelerwaard. Die heeft eerder al besloten een groene buffer tussen Harmelen en Utrecht belangrijk te vinden.