Utrechter wil best bouwen in het groen en meer opvallende resultaten uit het Kieskompas

© RTV Utrecht / Joost Danvers
Provincie Utrecht - Waar moet gebouwd worden en voor wie? Het nieuwe provinciebestuur heeft een grote opdracht als het gaat om de woningnood. Dat het daarbij onmogelijk lijkt te worden om iedereen tevreden te stellen blijkt ook uit de antwoorden die Utrechters gaven in het Kieskompas.

In de aanloop naar de Provinciale Statenverkiezingen van 15 maart staat RTV Utrecht elke dag stil een van de verkiezingsthema's. Vandaag staat wonen in centraal. Hieronder lees je wat Utrechters antwoordden bij de stellingen over wonen in het Kieskompas en wat daarbij opviel.

Stelling: Als gemeenten onvoldoende sociale huurwoningen bouwen, moet de provincie hen dwingen dit te doen

De provincie zag zich in 2022 genoodzaakt het heft in handen te nemen op het gebied van duurzame energie. Gemeenten treuzelden lang met eigen plannen, met name op het gebied van windenergie. De provincie wilde niet langer wachten en besloot zelf locaties te zoeken om windmolens te bouwen.
Zoiets zou de provincie ook kunnen doen met de bouw van sociale huurwoningen. En dat is een goed idee, vindt een groot deel van de Utrechters. 70 procent is het een met de stelling dat de provincie gemeenten moet dwingen sociale huurwoningen te bouwen als dat onvoldoende gebeurt. Slechts 17 procent vindt dat geen goed idee. De rest heeft geen mening of is neutraal.
Met name FvD en JA21 zijn fel tegenstander van inmenging van de provincie in het gemeentebestuur. Zijn zijn het dan ook "helemaal niet" met de stelling eens. Utrechters die van plan zijn op FvD en JA21 te stemmen zijn juist wel voorstander van de stelling, maar wel een stuk minder dan de rest van Utrecht. 51 procent van de Forumstemmers en 63 procent van de JA21 stemmers is het eens met de stelling.

Stelling: Er moeten zoveel mogelijk woningen gebouwd worden in polder Rijnenburg, ook als op deze plek dan geen duurzame energie opgewekt kan worden

Huizen bouwen in de oksel van Utrecht en Nieuwegein of toch eerst een energiepark met windmolens en zonne-energie? Of een combinatie? De Utrechtse gemeente- en provinciepolitiek is er na jaren steggelen niet uit.
Ook de kiezer is verdeeld. Bijna 28 procent van de Utrechters is het niet eens met deze stelling. Er is ook geen meerderheid voor de stelling: zo'n 44 procent van de Utrechts is het met de stelling eens. Wat ook opvalt: precies de helft van de Utrechtse mannen is voor woningbouw in de polder, terwijl maar 38 procent van de vrouwen voor de stelling is.
Ook zijn stemmers het lang niet altijd eens met het standpunt van hun voorkeurspartij. Zo is maar 48 procent van de respondenten die van plan is BBB te stemmen voorstander van de stelling, terwijl de partij het helemaal eens is met de stemming: "Versneld bouwen in de Rijnenburg Polder, waar mogelijk in combinatie met waterbeheer, recreatie."

Stelling: Er moeten meer woningen worden gebouwd, ook al verdwijnt er dan groen buitengebied

Nog een splijtzwam: mag woningbouw ten kostte gaan van natuur? Iets meer dan de helft (51,6 procent) van de Utrechters denkt van wel. Opvallend: Utrechters die met een theoretische opleiding zijn het minder vaak (47 procent) met de stelling eens dat de rest (55 procent).
Een groot deel van de partijen is het ook eens met de stelling. Een van die partijen is D66, van de Utrechters die van plan zijn om op die partij te stemmen is een minderheid (49 procent) het eens met die stemming.
Wat deze uitkomsten van het Kieskompas gaan betekenen voor de verkiezingsuitslag, moet blijken op 15 maart. Wil je meer lezen over het thema wonen? Ga dan naar onze speciale verkiezingspagina over dit onderwerp. Daar vind je onder meer deze explainer over het onderwerp:
Wat kan de provincie doen aan de woningcrisis? Wij leggen het je uit in deze video
Dit verhaal tot stand is gekomen met steun van het Fonds Bijzondere Journalistieke Projecten.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.