Lokaal Belangrijk, CDA en Sociaal Leusden willen de politieke impasse doorbreken

© Daan Bleuel / Leusder Krant
Leusden - Lokaal Belangrijk, CDA en Sociaal Leusden (voorheen SP) hebben bemiddelaar Bert Blase gevraagd formatiegesprekken tussen de drie partijen te starten. Het duidt erop dat mogelijkheden om het over een andere boeg te gooien kennelijk zijn uitgeput. Dit meldt Nieuwsplein33.
Volgens de drie partijen zijn de afgelopen weken, onder leiding van informateur Bert Blase, gesprekken gevoerd, waarbij veel mogelijke coalities onder de loep zijn genomen. Kennelijk is het tijd voor de laatste reddingsboei, waarbij Sociaal Leusden in de coalitie de plek inneemt van de VVD en daarmee het zittende college aan een nieuwe meerderheid helpt.
De vorige coalitie van Lokaal Belangrijk, CDA en de VVD verloor in december haar meerderheid in de raad, toen de VVD de steun aan de coalitie introk. De partij vond onder andere dat er op het gebied van energietransitie te weinig tempo werd gemaakt.

'Second best'

Zowel Lokaal Belangrijk, als CDA én Sociaal Leusden gaven eerder aan deze optie als ‘second best’ te beschouwen. Fractievoorzitter Frank de Wit liet eerder weten een voorstander te zijn van een brede coalitie waarin naast Lokaal Belangrijk en CDA ook GroenLinks-PvdA en ChristenUnie-SGP plaats zouden nemen. Die optie werd door veel partijen gezien als het ideale vehikel om zelfs sterker de crisis uit te komen.
Lokaal Belangrijk, CDA en Sociaal Leusden vragen in hun formatieopdracht dat Bert Blase zijn werk voortzet, maar nu in de hoedanigheid van formateur. Hij zou in die rol de formatiegesprekken tussen de drie partijen naar een nieuw coalitieakkoord moeten leiden.
Daarbij zeggen de initiatiefnemers nog steeds de deelname van een vierde partij niet uit te sluiten.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.