In Houten leren bezoekers over het belang van waterschappen: 'Het is zo vanzelfsprekend, wij doen ons werk te goed'

© RTV Utrecht
Houten - "We doen wat we zeggen, alleen vergeten we te zeggen wat we doen," zegt Cis Apeldoorn met een zucht. Een zucht, omdat ze vindt dat Nederland best trots mag zijn op hoe het omgaat met water. Apeldoorn is secretaris-directeur van Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden. Dat betekent dat ze verantwoordelijk is voor de ambtelijke tak van het waterschap in het midden en westen van de provincie Utrecht.
"Het lijkt soms wel alsof veel mensen zijn vergeten dat we in een delta wonen. Want het is zo vanzelfsprekend dat je onder de zeespiegel leeft. Maar eigenlijk is dat heel gek. We hebben het beste watermanagement van de hele wereld. Maar we vergeten het uit te dragen."
In Houten leren honderden bezoekers over het belang van waterschappen
Honderden mensen, onder wie veel kinderen, leren vandaag in Houten over watermanagement. De jongere generatie speelt met plastic sluizen of probeert zoveel mogelijk huizen te bouwen op een stuk grond, zonder dat er teveel druk ontstaat op het grondwater. De oudere bezoeker leert over het complexe computersysteem waarmee de sluizen en pompen in onze provincie worden bestuurd. En de natuurliefhebber leert over de bijzondere biodiversiteit in onze provincie. Maar het belangrijkste is dat de bezoekers leren dat watermanagement een bijzonder nuttig vakgebied is.
"Als wij morgen stoppen met werken dan loopt tweederde van Nederland onder water en wordt iedereen ook ziek. We werken hard aan de bestrijding van de muskusrat en het versterken van de Lekdijk. Misschien wel de belangrijkste dijk van Nederland. Daarnaast zuiveren we afvalwater van fosfaten en stikstof. Ook steeds meer van medicijnresten. En als het regent dan zijn onze mensen constant bezig met het openzetten van sluizen en het wegpompen van water.

Verkiezingen

Het waterschap bepaalt dus allerlei zaken rondom watermanagement. Bijvoorbeeld hoe hoog het grondwaterpeil staat. Een besluit dat veel invloed heeft op verschillende groepen in de Nederlandse samenleving. Daarom worden de leden van het algemeen bestuur van waterschappen democratisch gekozen, vertelt dijkgraaf Jeroen Haan.
"Waar geef je ruimte aan woningen en waar geef je ruimte aan water? En hoe zorg je dat watersnood en woningnood niet tegelijkertijd samenvallen. Een andere vraag is of schoon water schoon genoeg is. Moeten we nieuwe stoffen zoals medicijnresten en microplastics ook uit het water halen? En wil je dat dan op een circulaire en duurzame manier doen of juist zo goedkoop mogelijk? Er is dus echt wel wat te kiezen."

In de provincie Utrecht zijn vier waterschappen actief. Het gaat om Rivierenland, Amstel, Gooi en Vecht, Vallei en Veluwe en De Stichtse Rijnlanden. Omdat er veel verschillende waterschappen zijn en er ook veel partijen meedoen aan de verkiezingen, is het aan te raden om een stemhulp te gebruiken. Op MijnStem.nl kan je door je postcode in te vullen eenvoudig de juiste stemhulp voor jouw waterschap vinden.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.