Zo stemden Utrechters tijdens de vorige Provinciale Statenverkiezingen

© RTV Utrecht / Joost Danvers
Provincie Utrecht - De Provinciale Statenverkiezingen staan weer voor de deur. Op 15 maart is het zover, dan mogen we allemaal naar de stembus. Een goed moment om terug te blikken op de vorige editie van deze verkiezingen, in 2019. Hoe was de opkomst toen in de provincie en op wie stemden de Utrechters eigenlijk?
Landelijk gezien was de uitslag 4 jaar geleden toch wel verrassend te noemen. Nieuwkomer Forum voor Democratie (FVD) werd in drie provincies de grootste partij en bemachtigde twaalf zetels in de Eerste Kamer. Met 14,5 procent van de stemmen werd het bovendien de grootste van het land, vlak voor de VVD.

GroenLinks de grootste in Utrecht

In de provincie Utrecht waren de kaarten na de verkiezingen iets anders geschud. Ook hier deed FVD het goed, maar moest het GroenLinks en de VVD voor zich dulden. Met name in de stad Utrecht verloor de nieuwe partij veel terrein op GroenLinks. FVD eindigde er niet in de top drie, terwijl GroenLinks ruim een kwart van de stemmen kreeg.
VVD en GroenLinks eindigden uiteindelijk ieder op acht zetels in de Utrechtse Provinciale Staten. FVD werd de op twee na grootste partij met zes zetels.
Opvallend is dat GroenLinks over de hele provincie weliswaar de grote winnaar was, maar dat het in slechts drie gemeenten de meeste stemmen kreeg: in Utrecht, Bunnik en Amersfoort. Ook SGP en CDA waren in drie gemeenten de grootste, FVD en de ChristenUnie in twee. In de overige dertien gemeenten gingen de meeste stemmen naar de VVD. Dat is precies de helft van alle gemeenten in de provincie.

Hoge opkomst

De opkomstcijfers bij Provinciale Statenverkiezingen zijn traditioneel gezien een stuk lager dan bij landelijke of gemeentelijke verkiezingen. Toch viel de opkomst in Utrecht in 2019 niet tegen: ruim 61 procent van de Utrechters ging toen stemmen. Onze provincie was daarmee de regio met de meeste stemmers. In bijvoorbeeld Limburg lag dat percentage een stuk lager met zo'n 52 procent.
Met name in veel grote steden lagen de opkomstcijfers 4 jaar geleden laag. Zo gingen in onder meer Den Haag, Tilburg, Almere en Rotterdam minder dan de helft van de inwoners naar de stembus. Wat dat betreft lag dat cijfer in de stad Utrecht een stuk hoger, met een opkomst van ruim 60 procent.
De hoogste opkomst in onze provincie was in Bunnik. Daar ging meer dan 71 procent van de mensen stemmen. Het laagste percentage stemmers had de gemeente Nieuwegein, met een stembusgang van bijna 53 procent.

Op 15 maart staan de Provinciale Statenverkiezingen op het programma. Daarom hebben we op onze website en app een speciale UKiest-pagina, met daarop al het nieuws over de verkiezingen. Op die verkiezingspagina vertellen we je over de grote thema's tijdens de verkiezingen via artikelen, podcasts en explainers, zogenoemde uitlegvideo's. We leggen uit waarom stemmen belangrijk is en je kunt er het Utrechts Kieskompas invullen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.