'Explosie van geweld' in café Zeist, rechter legt cel- en taakstraf op

© RTV Utrecht / Marc van Rossum du Chattel
Zeist - De rechtbank in Utrecht heeft twee 26-jarige mannen veroordeeld voor het mishandelen van een bezoeker van café De Schavuit in Zeist.
De hoofdverdachte kreeg een gevangenisstraf van een maand opgelegd en een taakstraf van 180 uur, waarvan 50 uur voorwaardelijk met een proeftijd van één jaar. De rol van de medeverdachte was beperkter. Daarom legt de rechtbank hem geen gevangenisstraf op maar wel een taakstraf van 200 uur waarvan 50 uur voorwaardelijk.
De mishandeling was op 30 juni 2019 en is vastgelegd door een bewakingscamera. De rechter spreekt van een 'explosie van geweld', waarbij het slachtoffer meerdere keren vanuit het niets werd geslagen. Hij liep onder meer een gebroken neus op, waaraan hij geopereerd moest worden.
Volgens de verdachten was er sprake van noodweer. Zij hebben verklaard dat het slachtoffer eerder op de avond zei dat hij hen zou doodschieten. In de rokersruimte van het café wilden ze naar eigen zeggen een en ander uitpraten. Omdat het slachtoffer naar zijn tas greep, dachten de mannen dat hij een vuurwapen wilde pakken waarop zij zich wilden verdedigen. De rechtbank gelooft dit verhaal niet na het zien van de camerabeelden.
De hoofdverdachte is veroordeeld voor openlijk geweld met zwaar lichamelijk letsel tot gevolg. De tweede verdachte is alleen schuldig bevonden aan openlijk geweld. Bij het bepalen van de straf heeft de rechtbank onder andere gekeken naar straffen die in soortgelijke zaken zijn opgelegd en het verleden van de mannen. De hoofdverdachte is eerder veroordeeld voor een soortgelijk incident. Bovendien heeft hij geen spijt betuigd. De rechtbank vindt een onvoorwaardelijke gevangenisstraf daarom op zijn plaats. Ook de medeverdachte is eerder veroordeeld.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.