Stijging van coronapatiënten in Utrechtse ziekenhuizen, maar geen reden tot zorg: 'We zien een onrustig beeld'

Foto ter illustratie
Foto ter illustratie © ANP Foto
Bilthoven - Het aantal coronapatiënten in ziekenhuizen stijgt weer, ook in onze provincie. In heel Nederland liggen nu ruim 900 mensen met corona in het ziekenhuis. Volgens de Regionaal Overleg Acute Zorgketen (ROAZ) is er voor onze provincie nog geen reden tot zorg. "Het is druk, maar we kunnen het aan."
Margreeth Fernhout is woordvoerder bij het UMC Utrecht en spreekt namens dat ziekenhuis, maar ook namens het ROAZ, een samenwerking tussen alle partijen die met acute zorg te maken hebben. "We zien de druk in de hele zorgketen toenemen", vertelt Fernhout. "Er staat zeker spanning op alle partijen in de keten, maar er zijn geen extra maatregelen nodig."

Meander MC: 'Allemaal nog goed te doen'

In het Meander Medisch Centrum in Amersfoort liggen vandaag meer mensen in het ziekenhuis met corona dan de afgelopen weken. "Vandaag zestien patiënten, vooral op de verpleegafdeling", zegt woordvoerder Erik van Goor. "Het zijn geen aantallen waarbij wij roosters moeten omgooien, het is allemaal nog goed te doen", zegt hij.
Half februari had het ziekenhuis steeds rond de tien coronapatiënten in huis. "Vandaag zien we dus een uitschieter naar boven. In die zin kan je wel spreken van een onrustig beeld", zegt Van Goor. "We spelen erop in als de situatie erger wordt, maar nemen nu geen extra maatregelen."
De woordvoerder legt uit dat steeds beter gaat met het ziekteverzuim onder het personeel. "Eind vorig jaar hadden we het daar inderdaad moeilijk mee, maar het gaat nu beter. Al zijn we er nog niet. Het ziekteverzuim is nu ruim zeven procent en dat zouden we het liefst rond de vijf procent zien."

Diakonessenhuis: 'Het valt erg mee'

Ook bij het Diakonessenhuis valt het "gelukkig erg mee", zegt woordvoerder Trudy van den Oosten. "Er liggen twee coronapatiënten op de verpleegafdeling en er liggen bijvoorbeeld acht mensen met influenza (griep) op die afdeling." Van den Oosten benadrukt dat er daarnaast 24 patiënten zijn opgenomen voor iets anders dan corona, maar dat ook zij het het virus hebben. "Maar ze zijn dus niet opgenomen vanwege corona."
Qua personeel lukt het ook nog allemaal, ondanks een hogere ziekteverzuim dan gewoonlijk. "Bij tijd en wijlen is het wel erg druk, maar het ziekteverzuim is stabiel." Het Utrechtse ziekenhuis kan de zorg nog prima aan. "Er is geen sprake van dat we bedden moeten sluiten bijvoorbeeld."
Het St. Antonius ziekenhuis heeft niet gereageerd op vragen van RTV Utrecht.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.