VVD: 'Provincie moet beter luisteren naar de wil van lokale gemeenteraden'

© RTV Utrecht / Marc van Rossum du Chattel
provincie utrecht - De provincie Utrecht moet meer respect hebben voor gemeenteraden. Dat vindt de VVD in de Provinciale Staten. Tijdens een discussie op de lokale radiozender Bingo FM wierp lijsttrekker André van Schie zijn opponent van GroenLinks voor de voeten dat die koste wat het kost windmolens wil plaatsen op plekken waar de bewoners en de lokale gemeenteraad die helemaal niet willen hebben.
"Wij vinden het heel erg belangrijk dat er lokaal draagvlak is. De gemeenteraad moet het ook echt willen", zei Van Schie in de uitzending. Volgens hem wil zijn opponent, Huib van Essen van GroenLinks de wil van de burger naast zich neerleggen om windmolens door te drukken. "Wij zeggen: respecteer gewoon de lokale democratie, we hebben net gemeenteraadsverkiezingen gehad. Gemeentebesturen weten heel goed wat ze willen, dus houd je daar ook aan." Als gemeentebesturen graag een windmolen willen, dan is de VVD daar niet tegen.

Vijfhonderd windmolens

GroenLinks-lijsttrekker Huib van Essen zei in de uitzending dat er juist veel burgers zijn die schone energie willen opwekken, bijvoorbeeld met windmolens. "Die burgers willen zelf graag windmolens ontwikkelen, om te zorgen dat ze daar een lage energierekening voor omwonenden mee kunnen betalen en daarmee voorzieningen in de buurt in stand kunnen houden." Volgens Van Essen hoeven er geen vijfhonderd windmolens in de provincie te komen, maar er moet wel vaart gemaakt worden, omdat er geen tijd is te verliezen.
Daar is de BBB het mee eens, maar die partij is geen voorstander van windmolens. Liever zet de partij in op kernenergie en biogascentrales waar koeienmest omgezet kan worden in bruikbare energie.
Er wordt nu koemest uitgereden van boeren uit Bergambacht. Daar hebben we als Utrecht helemaal niets aan.
Statenkandidaat Eline Huijden (BBB) over polder Rijnenburg
In het radioprogramma werd ook duidelijk dat BBB voor het bouwen in polder Rijnenburg is. "De boeren in die polder zijn al 25 jaar geleden gestopt met boeren en uitgekocht, en er gebeurt maar niets", zei kandidaat Eline Huijden van BBB in de uitzending. "Er wordt nu koemest uitgereden van boeren uit Bergambacht. Daar hebben we als Utrecht helemaal niets aan. Die polder ligt daar, dus moeten we gewoon gaan bouwen."
In de uitzending op Bingo FM bleek ook dat Van Essen – net als de lokale afdeling van GroenLinks – wil dat er flink meer gebouwd gaat worden in Overvecht. Volgens Van Essen kunnen er veel parkeerplaatsen opgeheven worden om ruimte te maken voor woningen. Dat zou wel betekenen dat veel Overvechters hun auto moeten wegdoen. "Ik denk dat als je een goed aanbod hebt van openbaar vervoer, dat dan zeker mogelijk is."
De hele uitzending van Bingo FM kan je hier beluisteren.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.