OM vervolgt binnenvaartschipper na dodelijk ongeval op de Lek bij Ameide

© Koen Laureij
Ameide - Bij een dodelijk ongeval op de Lek bij Ameide zijn afgelopen zomer fouten gemaakt door de schippers van een binnenvaartschip en een pleziervaartuig, dat meldt het OM. Bij een aanvaring tussen de twee boten kwam een vrouw om het leven. Het OM gaat de binnenvaartschipper strafrechtelijk vervolgen.
Uit onderzoek van de Landelijke Eenheid van de politie blijkt dat zowel de schipper van het binnenvaartschip als het pleziervaartuig aanvankelijk werden aangemerkt als verdachte. Beide schippers hebben “fouten gemaakt die eraan bijgedragen hebben dat het fatale ongeluk kon plaatsvinden”. Het Openbaar Ministerie laat weten “voornemens” te zijn de schipper van het binnenvaartschip te gaan vervolgen.
De andere schipper – van het plezierjacht – zal niet worden vervolgd. Deze schipper was de partner van de omgekomen vrouw. Mede door het verlies heeft het OM ervoor gekozen die zaak te seponeren.

Op het water zijn geen remsporen

Het nieuws slaat op 5 augustus in als een bom. Op de Lek – waar aan de kade veel regiogenoten in de zomer verkoeling zoeken – vindt een zwaar ongeluk plaats. Een plezierjacht wordt overvaren door een vrachtschip. Passagiers van het kleine jacht weten aan de kant te geraken, behalve een 35-jarige vrouw. Na een dag zoeken vindt een duikteam het lichaam van deze vrouw.
Wat is er gebeurd op die zomerdag? Maakten de schippers van beide vaartuigen een stuurfout? De politie komt er in augustus niet zomaar achter. “Je hebt geen duidelijke remsporen zoals op de weg”, laat een woordvoerder die maand weten. Het blijkt een ingewikkelde zaak. Maar nu – zeven maanden later – heeft de Landelijke Eenheid het onderzoeksdossier overgedragen aan het Openbaar Ministerie.
Wanneer er een zitting komt voor de zaak van de binnenvaartschipper, is nog niet bekend. “De verdediging krijgt nu de mogelijkheid onderzoekswensen in te dienen”, aldus het OM. “Er is daarom nog geen datum gepland.”

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.