Veiligheidstraining op Internationale Vrouwendag: 'Nu weet ik precies wat ik moet doen'

© RTV Utrecht / Sibel Önemli
Breukelen - Wat doe je als je onverwacht wordt vastgepakt? Of als je keel wordt dichtgeknepen? Uit de nieuwste cijfers van het CBS blijkt dat de helft van alle jonge vrouwen in ons land slachtoffer is van seksueel grensoverschrijdend gedrag. Op deze Internationale Vrouwendag is er daarom in Breukelen aandacht voor de veiligheid van vrouwen. Sportdocent Richard van Asdonck laat vrouwelijke deelnemers ervaren hoe ze zich in zulke situaties kunnen verdedigen.
Drie vrouwen kunnen zich tegen drie mannen verdedigen tijdens deze les. De leeftijd van de deelnemers varieert. Met haar 13 jaar beseft de jongste cursist hoe belangrijk zelfverdediging nu al is. "Ik deed alleen aan paardrijden, maar mijn vader zei dat ze hier hele nuttige lessen hebben", vertelt de tiener. "Ik heb een proefles gedaan. Nu vind ik het heel erg leuk. En het is nuttig. Stel dat er wat gebeurt, dan weet je wat je moet doen."
Voor sportdocent Van Asdonck is vechtsport zijn passie. Dit werd versterkt toen hij in 1984 in een sportschool in Los Angeles Muhammed Ali ontmoette. In Nederland trainde Van Asdonck gedetineerden en zorgde hij ervoor dat bewakingspersoneel weerbaar werd. Hierdoor heeft de sportdocent elke gevangenismuur in Nederland van binnen gezien. Op zijn laatste werkplek, in de vrouwengevangenis Nieuwersluis, was de sportdocent omringd door vrouwen. Nu is het de beurt aan de vrouwen buiten de muren.
Het helpt dat Van Asdonck de psychologie van de vrouw kent. Dat hij is opgegroeid met vier zussen ziet hij dan ook als een voorrecht.
© RTV Utrecht / Sibel Önemli
Ik wil vrouwen het gevoel van ongemak laten ervaren
Richard van Asdonck

Mentale kracht

Het gaat volgens hem niet om het leren van trucs van wat je moet doen als je wordt aangevallen. Het gaat om de mentale weerbaarheid. Hij brengt de deelnemers daarom eerst in de stresssituatie die je tijdens een moment van aanval of intimidatie ook meemaakt. "Ik wil vrouwen het gevoel van ongemak laten ervaren."
'Afstand' is volgens hem het sleutelwoord, om vervolgens letterlijk de ruimte te nemen indien mogelijk. Door het woord 'Afstand! te roepen pak je de controle terug en laat je dat ook aan de agressor zien. Waarom geen help? "Tuurlijk wil je hulp hebben, maar op dat moment ben je met de agressor bezig. Met 'help' zeg je eigenlijk dat je in een emotionele stand bent waarin je jezelf overgeeft en dat wil je niet. Zolang mijn lampje nog brandt wil ik vechten. En als het niet hoeft ben ik weg."
© RTV Utrecht / Sibel Önemli
Verder gebruikt hij de knipperlichtmethode om iedereen in een stresssituatie te brengen. De deelnemers moeten tegen een bokszak slaan terwijl het licht knippert. "Door die lampen zie je de zak wel en niet, je moet echt gefocust blijven. Je leert ze zo dat ze echt op een taak moeten focussen." Dat houdt in dat je de kruin en de voeten van de agressor altijd kan zien én dat je alert blijft.

Zorg voor lucht

Meerdere real life situaties worden tijdens de training nagebootst. Zijn keel laat hij regelmatig ter demonstratie dichtknijpen. "Mensen proberen in zo'n situatie altijd eerst los te komen, grijpen naar de armen van de agressor. Dat is de natuurlijke reactie, maar wat als eerste van belang is, is lucht. Hoe krijg je weer lucht? Die ratio probeer ik mensen bij te brengen, ongeacht de situatie waarin ze zich dan bevinden." Een harde beweging en een lichte draai zorgt dat hij weer kan ademen.
© RTV Utrecht / Sibel Önemli
Toen ik naar huis fietste voelde ik mij heel stoer, ik dacht ik kan dit
Anna
De 18-jarige Anna kan het beamen. Het is haar derde les, maar de vechtsport is haar niet onbekend. "Ik doe aan kickboksen, dus knietje trappen kon ik al. Maar wurgen is compleet nieuw voor mij." En het ongemak daarvan mocht ze al snel ervaren. "Afgelopen training renden drie mannen met stootzakken op mij af. Opeens gooide een van hen onverwacht de zak weg en begon mij te wurgen. Ik dacht shit, wat gebeurt er? Ik dacht meteen: Helemaal niet shit, ik weet precies wat ik moet doen. En dan kan je dat ook. Toen ik naar huis fietste voelde ik me heel stoer, ik dacht: Ik kan dit. Ik kan hier iets mee."
© RTV Utrecht / Sibel Önemli

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met RTV Stichtse Vecht.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.