De 'vleesgeworden verbinder' uit Zeist vertrekt: drie collega's over afzwaaiend burgemeester Koos Janssen

Koning Willem-Alexander en burgmeester Koos Janssen op bezoek bij Annie (89) in woonwagenkamp Beukbergen.
Koning Willem-Alexander en burgmeester Koos Janssen op bezoek bij Annie (89) in woonwagenkamp Beukbergen. © RTV Utrecht / Ulrike Nagel
Zeist - Het vertrek van burgemeester Koos Janssen uit Zeist komt bij zijn collega's niet volledig uit de lucht vallen. Na 31 jaar als burgemeester, waarvan 18 jaar in Zeist, vindt hij het welletjes geweest. "Je weet dat dat moment vroeg of laat een keer komt. Maar als die brief komt, doet het toch een beetje pijn."

Koos Janssen kondigde vandaag zijn vertrek aan als burgemeester van Zeist. Hij stopt begin volgend jaar, als zijn derde ambtsperiode afloopt. Janssen is dan 68 jaar oud.

"Het spreekt voor zich dat ik mij in de komende tien maanden met hart en ziel blijf inzetten voor de Zeister samenleving. Samen met de raadsleden, het college, medewerkers en inwoners van de gemeente Zeist. Daar verheug ik mij op", zegt hij.

RTV Utrecht belde met drie van zijn collega's over het aanstaande vertrek: Marcel Fluitman (oud-wethouder en fractievoorzitter van het CDA), Dick van Ginkel (raadslid D66 en plaatsvervangend voorzitter van de gemeenteraad) en Roel van Nieuwstadt (fractievoorzitter van GroenLinks). Ze zijn eensgezind: alle drie gunnen ze hem zijn vertrek, maar zien ze het ook als een groot verlies voor Zeist.

De zaken Ruben en Julian en Anne Faber

In die achttien jaar maakte Janssen maar liefst twee keer een vermissingszaak mee die het nieuws regionaal en landelijk domineerde, beide keren met een intriest einde. De dood van de Zeister broertjes Ruben (9) en Julian (7), die in 2013 door hun vader om het leven werden gebracht, staat velen in Zeist – en in heel Nederland - nog in het geheugen gegrift.
"Toen heeft hij zich als burgervader laten zien", blikt Roel van Nieuwstadt, fractievoorzitter van GroenLinks terug. "Op dat soort momenten is hij altijd bereikbaar voor de mensen die het het hardst nodig hebben. Hoe triest de aanleiding ook is, hij stijgt in die situaties boven zichzelf uit."
Vier jaar later moest burgemeester Janssen weer troostende woorden bieden aan zijn inwoners. De vermissing van de Utrechtse Anne Faber in september 2017 hield velen dagenlang bezig. De schok was groot toen ze om het leven bleek te zijn gebracht door Michael P., een toen 27-jarige man die in de psychiatrische kliniek in Den Dolder vastzat voor eerdere gewelds- en zedendelicten.
"De hele gemeenschap in Den Dolder was diep geraakt door wat er daar gebeurd is", weet Dick van Ginkel, raadslid van D66 en plaatsvervangend voorzitter van de gemeenteraad in Zeist. "Koos heeft op een hele mooie manier woorden gegeven aan datgene waar maar weinig mensen woorden voor hadden. Hij heeft bijeenkomsten georganiseerd waarbij iedereen in de samenleving die daar behoefte aan had zijn ei kwijt kon. Hij was op dat moment voor velen echt een rots in de branding."

Woonwagenkamp Beukbergen

Gelukkig kende zijn ambtsperiode ook vrolijkere momenten. Janssen wordt geroemd om hoe hij woonwagenkamp Beukbergen landelijk op de kaart heeft gezet. Koning Willem-Alexander kwam er zelfs twee keer op bezoek. "Een geweldig voorbeeld van hoe een burgemeester ervoor zorgt dat de aandacht naar de mensen zelf gaat, in plaats van een burgemeester die de aandacht van de koning opeist", vindt Nieuwstadt.
Van Ginkel: "Koos Janssen is een vleesgeworden verbinder, en dat doet hij op een hele natuurlijke manier. Hij beweegt zich net zo gemakkelijk op het woonwagenkamp Beukbergen, om de volgende dag op bezoek te gaan in Bosch en Duin en de dag daarna weer koffie te drinken op de Laan van Vollenhove."

Burgerparticipatie

Ook wordt hij door alle drie de politici geroemd om zijn inzet voor burgerparticipatie. "Koos heeft de samenleving altijd bij grote vraagstukken betrokken. Via zijn 'Maaltijd van Zeist' heeft hij bewoners gevraagd wat ze belangrijk vonden en waar de raad aandacht aan moest besteden", zegt oud-wethouder Marcel Fluitman, die acht jaar lang in een college zat met de burgemeester.
"De manier waarop inwoners in Zeist mee konden denken over bezuinigingen, wordt landelijk gezien als een voorbeeld voor hoe burgemeesters hun stempel kunnen drukken", zegt Van Nieuwstadt. "En weet je wat écht bijzonder is?", besluit hij. "Koos staat echt boven de partijen. Als je een inwoner vraagt bij welke partij hij hoort, dan zullen de meesten dat niet weten. En zo hoort het ook."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.