Kamer: stikstofruimte die Rijkswaterstaat opkocht voor verbreding A27 moet terug naar de provincie

© ANP
Provincie Utrecht - De stikstofruimte die Rijkswaterstaat heeft gekocht voor de uitbreiding van de A27 moet terug naar de provincies Utrecht en Gelderland. Dit vindt de Tweede Kamer, die een motie van de PvdA en GroenLinks hierover aannam. De stikstofruimte zou dan kunnen worden gebruikt voor woningbouw, natuurherstel en het legaliseren van PAS-melders.
Het Rijk kocht vorig jaar boerderijen aan, waarmee stikstofruimte vrijkomt voor de verbreding van de A27. De Gelderse politiek reageerde woedend op dit besluit, en ook de provincie Utrecht was er niet blij mee.
De PvdA en GroenLinks wijzen er in de motie op dat de provincies zich gepasseerd voelen bij het uitkopen van de boeren. Ook stellen de partijen dat de beschikbare stikstofruimte schaars is en gebruikt moet worden voor projecten van het grootste maatschappelijke nut. Veel Kamerleden hadden al bezwaar tegen de opkoop van de stikstofruimte door Rijkswaterstaat, omdat provincies die niet konden inzetten bij de aanpak van de stikstofproblematiek.
Ook mag Rijkswaterstaat van de Kamer geen boerderijen meer opkopen voor de uitbreiding van snelwegen totdat er een gereguleerd proces is voor de verhandeling van de stikstofrechten.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.