Amersfoort doneert 1 euro per inwoner voor slachtoffers aardbeving

© Willemnabuurs, Wikipedia
Amersfoort - De gemeente Amersfoort maakt een bedrag van 160.000 euro over aan Giro555. Dat is een euro per inwoner. Met dit besluit volgt de gemeente een groot aantal andere Nederlandse steden, die dezelfde symbolische keuze maakte. "Deze natuurramp is met bijna niks te vergelijken. Daarom moeten we ons hart laten spreken", vindt burgemeester Lucas Bolsius.
"Het is een bijzonder gebaar, wat we nog nooit eerder hebben gedaan", begon Bolsius de raadsvergadering. Maar door de omvang van de ramp en de connectie die veel inwoners hebben met de getroffen landen vindt de gemeente het belangrijk om een statement af te geven. "We willen dit doen in verbondenheid met alle Amersfoorters die familie of kennissen hebben in het gebied."
Meerdere fracties zijn blij met het voorstel van de gemeente. "De aardbeving is een uitzonderlijke ramp en ik ben blij dat we hier vanavond over beslissen", zegt Tahsin Bülbül. De fractievoorzitter van DENK vindt het goed dat de gemeente haar medeleven betuigt aan de slachtoffers. "Dit bedrag is een druppel op een gloeiende plaat, maar de symboliek is heel belangrijk." Voorafgaand aan het gesprek over het voorstel werd er een minuut stilte gehouden in de raadszaal van Amersfoort.

'Geen taak van de raad'

Met een grote meerderheid is het voorstel ingestemd. Toch waren er ook mensen tegen de geste van de gemeente. "Wij zien liever dat de gemeente lokale initiatieven steunt die ook bezig zijn met deze ramp", verklaarde VVD-fractievoorzitter Maarten Flikkema de keuze om tegen te stemmen. De rol van de gemeente moet volgens hem meer zijn dat lokale initiatieven gesteund worden. "Dat kan zowel met geld als met faciliteren." Flikkema benadrukt dat het wel belangrijk is om de slachtoffers te steunen. "Wij denken alleen niet dat dat ontwikkelingshulp een gemeentelijke taak is."
De andere fracties stemden in met het voorstel. "Het is misschien een druppel op een gloeiende plaat, maar wel een belangrijke, symbolische druppel", vonden meerdere raadsleden.
Het voorstel komt later dan andere steden, zoals Utrecht, die halverwege februari al hetzelfde besluit namen. Het ontbreken van een raadsvergadering in februari schoof de keuze noodgedwongen door tot maart.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.