Overlast in binnenstad Amersfoort lijkt erger dan ooit, susteams moeten rust bewaken

© Nieuwsplein33
Amersfoort - Braaksel voor de voordeur, geluidsoverlast en vandalisme. Het is een greep uit de vele klachten van inwoners van de Amersfoortse binnenstad over uitgaande jongeren. Na twee coronajaren lijkt de overlast erger dan ooit. Een deel van de inwoners zoekt in het weekend zelfs een andere plek om te overnachten.
Inwoners in de binnenstad zijn het zat en trokken bij een aantal raadsleden aan de bel. “Bovenstaande klachten zijn een klein gedeelte van de terreur die in het weekend over de binnenstad trekt”, zegt Jan Steven Eilander (ChristenUnie). Tijdens de raadsvergadering van gisteravond stelde hij daarom vragen over de overlast aan wethouder Willem-Jan Stegeman.

'Geen Efteling worden'

“We zijn al een tijd in gesprek met inwoners en ondernemers uit de binnenstad over dit probleem”, zegt de wethouder over de klachten. De geluiden over overlast nemen sinds vorig jaar flink toe. “Na twee relatief rustige coronajaren speelt beleving ook een rol”, zegt Stegeman. Toch erkent hij ook de klachten van de inwoners.
Dat wonen in het centrum enige mate van overlast met zich meebrengt is niet vreemd. “De binnenstad kan nooit een rustige woonwijk worden”, denkt de wethouder. “Maar het mag ook geen Efteling worden.” De gemeente heeft de afgelopen tijd al een aantal maatregelen genomen om overlast in te perken, zoals een zwarte lijst en susteams.

Susteams

Die susteams zijn sinds begin dit jaar geïntroduceerd. Deze horecastewards begeleiden uitgaanspubliek door te corrigeren en te wijzen op hoe je je dient te gedragen tijdens het uitgaan. Ze zijn op vrijdag- en zaterdagavond in het centrum te vinden. Deze aanpak moet overlast voorkomen.
Inwoners geven aan dat de susteams wel wat effect lijken te hebben. “Wel krijgen we te horen dat het gebied waarin ze opereren te klein is”, zegt Eilander. Op dit moment worden de susteams ingezet in het horecahart van de stad, maar volgens inwoners heeft het meer effect als ze ook in de woonstraten te vinden zijn.

Eerder dicht?

Het schoonmaken van de troep is volgens Eilander ook een belangrijk gespreksonderwerp. “Inwoners geven aan dat bijvoorbeeld braaksel niet meteen de dag erna wordt opgeruimd. Dat kan niet de bedoeling zijn.” Hij ziet daarom ook graag dat de schoonmaakroute wordt uitgebreid. Een vaste route is er op dit moment niet, volgens wethouder Stegeman. “Er wordt gekeken naar de plekken die de dag erna de meeste noodzaak hebben.”
Eilander is tevreden over het feit dat er met inwoners gesproken wordt. Toch ziet hij liever op korte termijn dat er goed wordt schoongemaakt. Daarnaast wil de ChristenUnie met de rest van de raad in gesprek over de mogelijkheid om uitgaansgelegenheden eerder te sluiten. “Met die keuze kunnen we wellicht een boel overlast voorkomen.”

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.