Eemnes raadpleegt inwoners veel eerder dan gepland over duurzaamheid: 'De provincie geeft nu gas'

Luchtfoto van Eemnes.
Luchtfoto van Eemnes. © ANP
Eemnes - De complete bevolking van Eemnes mag eind van de zomer zeggen hoe ze denkt over duurzaamheid. De volksraadpleging zou eigenlijk volgend jaar worden gehouden, maar wethouder René ten Have hoopt de uitkomst nog te kunnen gebruiken voordat de provincie Utrecht windmolenlocaties in de regio aanwijst.
"De provincie geeft nu gas", zegt wethouder Ten Have (Dorpsbelang) over het verkennen van plekken die eventueel geschikt zijn voor het opwekken van windenergie. Drie daarvan liggen bij Eemnes. "In de tweede helft van oktober komt de provincie met voorkeursalternatieven en rond 1 januari wil ze zoekgebieden aanwijzen. Gedeputeerde Huib van Essen zegt dat hij participatie van inwoners belangrijk vindt. Daarom wil ik in oktober de resultaten van onze raadpleging laten zien."

Geen trek in windmolens

De gemeentepolitiek heeft bij herhaling aangegeven dat Eemnes geen trek heeft in windmolens rond het dorp. Dat zal Ten Have ook dit jaar weer aan de provincie Utrecht meegeven. Een zoeklocatie langs de A1 ligt - nota bene volgens een visie van de provincie zelf - in een kerngebied voor weidevogels.
Verder heeft Eemnes in de regio Amersfoort al afspraken gemaakt over de toekomst van het landschap en het buitengebied. Daar zijn lange procedures aan vooraf gegaan. Ook de twee andere locaties komen volgens de gemeente te dicht in de buurt van toekomstige woonwijken en een natuurgebied.

"Niet in een achternamiddag voorbereiden"

Eemnes vraagt alle inwoners in augustus en september hoe zij denken over onder meer hernieuwbare energie. Windenergie wordt daarin een belangrijk thema. Opmerkelijk genoeg liet Ten Have de gemeenteraad een maand geleden nog weten dat de raadpleging pas volgend jaar kon worden uitgevoerd. "Zoiets kun je niet in een achternamiddag voorbereiden", zei hij toen in een debat over een eventueel windparkje bij knooppunt Eemnes.
Ten Have zegt tegen RTV Utrecht dat het een bestuurlijke keuze is om het nu toch eerder te doen. Hij heeft vorige week met gedeputeerde Van Essen overlegd over de zoekslag naar windmolenlocaties. De wethouder heeft nog steeds de indruk dat de provincie de samenwerking met de gemeente serieus neemt en dat ze rekening houdt met het standpunt dat de Eemnessers komende zomer innemen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.