Amersfoort wil sporters eren met Wall of Fame

© Orange Pictures
Amersfoort - Epi Drost, John van den Brom en natuurlijk Femke Bol. Het zijn een paar namen op de lange lijst succesvolle sporters die Amersfoort heeft voortgebracht. En als het aan de gemeenteraad ligt, worden die binnenkort geëerd met een Wall of Fame. Bijna de voltallige raad stemde in met het idee voor een ereplek voor sporters.
"Je moet je successen als stad kunnen vieren", is het geluid uit de gemeenteraad van Amersfoort. En sportsuccessen zijn er in het verleden, maar ook nu regelmatig te vieren. Zo won atlete Femke Bol in haar carrière al twaalf medailles, waarvan één Olympische. Als voetballer kwam Epi Drost negen keer voor het Nederlands elftal in actie. "Hoe mooi zou het zijn als onze sporters blijvend geërd kunnen worden in de stad?", vraagt de raad zich af.

Motiverend

En die ereplek moet er ook zijn voor de paralympische sporters als het aan de raad ligt. 'Onze' Lisa Kruger won in Tokyo vier medailles en verdient daarom volgens de raadsleden net zo’n prominente plek.
Zo’n ereplek zou ook goed werken als motivatie voor de Amersfoortse jeugd. "Het zou fijn zijn als deze Wall ook jongeren aanspoort om te gaan sporten", vindt Partij voor de Dieren raadslid Christian van Barneveld. Daarom moeten ook de sporthelden met een beperking daar prominent aanwezig zijn. "Een lichamelijke beperking is absoluut geen beperking in ambities, dat bewijzen deze sporters keer op keer", vindt bijvoorbeeld CDA-raadslid Arie den Ouden.

'Pas op met het budget'

Een aantal raadsleden plaatst wel een kanttekening bij de plannen. Het mag niet te duur worden. Door de stijgende prijzen zijn er steeds meer gezinnen die de contributie van sportverenigingen niet meer kunnen betalen. "We moeten oppassen dat we in ons enthousiasme niet een grote zak geld uitgeven om te laten zien hoe trots we zijn op onze grote sporters, terwijl niet alle kinderen kunnen sporten", vindt Hugo Kruyt (SP).
Niet alleen topsporters zetten mooie prestaties neer. Ook op cultureel gebied zijn er genoeg Amersfoorters op te noemen die wat gepresteerd hebben in hun vakgebied. Onder andere de ChristenUnie vindt deze Wall of Fame dan ook een mooi startpunt om te kijken of ook andere disciplines toegevoegd kunnen worden. "Mogelijk kan het dienen naar een opmaat voor meer waardering van Amersfoorters."

Interactief

Ook over de vorm hebben een aantal raadsleden wel een idee: geen statische plek, maar een locatie op een zichtbare plek, met mogelijk interactieve elementen. "We roepen wel op tot creativiteit, maak het iets wat motiveert op te sporten", zegt Menno Fousert (Amersfoort2014). "Geen saaie muur met wat namen er op."
Hoe en wat is dus nog niet helemaal duidelijk, maar dat het er moet komen is duidelijk. En daarom mag wethouder Ben van Koningsveld zich gaan buigen over een voorstel.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.