Animatiefestival Kaboom gaat op zoek naar het perfecte lichaam

© De film Nobody van Job, Joris en Marieke
Utrecht - Het ideale lichaam bestaat niet, toch streven veel mensen na wat in hun ogen perfectie is. Zeker nu 'iedere' influencer laat zien hoe makkelijk je breed, dan wel slank wordt en hoe je met een weelderig geïmplanteerde haardos of volle lippen honderdduizenden volgers krijgt.

De perfectie voorbij

'Beyond Perfection' - of in het Nederlands 'de perfectie voorbij' - is dit jaar het thema van animatiefestival 'Kaboom' dat binnenkort van start gaat in Amsterdam en Utrecht. Tijdens het festival willen makers van over de hele wereld laten zien dat wat als perfect gezien wordt continue verandert en wat die eventuele perfectie voor ons betekent.
Tijdens 'Kaboom' is ook de nieuwste film van onze Utrechtse animatoren Job, Joris en Marieke te zien. Het trio maakte een film over een influencer die gaat voor likes en perfectie, maar voorbij gaat aan echte vriendschappen. De animatoren hebben zelf kinderen die volop gebruik maken van social media en graag kijken naar influencers. "We vonden het mooi een film te maken die juist het belang van echte vriendschappen laat zien."

Nobody

De film Nobody vertelt het verhaal van influencer Florian, een obsessief gedreven lifestyle instagrammer die leeft voor de likes van zijn followers. Op een dag wordt hij doorzichtig en is hij niets meer dan een schaduw. Zijn uiterlijk doet er niet meer toe, waarop zijn volgers afhaken. En dat terwijl zijn nieuwe buurman - die hij eerder bruut afwees - er alles aan doet om in het echte leven vrienden te worden.
Job, Joris en Marieke over hun nieuwe animatiefilm

Monnikkenwerk

Het maken van een animatie vergt vooral heel veel vooruit denken. Joris legt uit: "Waar je bij een 'gewone' speelfilm kunt improviseren, kunnen wij dat helemaal niet. Je gaat niet een paar animaties maken en dan de leukste kiezen, da's veel te arbeidsintensief. Wij moeten echt van tevoren precies weten wat er bijvoorbeeld in frame 12 gebeurt, dat verzin je niet meer ter plekke." De film die tijdens het festival te zien is, Nobody, duurt 9 minuten. "Hoe lang het animeren van zo'n film duurt? Ehmn, je moet bedenken dat je op een dag tussen de 5 en 10 seconden maakt, dus reken maar uit!", lacht Marieke.

Dit verhaal komt uit het programma Route C, het cultuurprogramma van RTV Utrecht. De eerste uitzending is elke donderdag rond 13.00 uur en het programma wordt daarna elk uur herhaald.

Animatiefestival Kaboom is van 24 tot 29 maart in Utrecht.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.