En weer is een beeld van de Biltse kunstenaar Jits Bakker gestolen: ‘Zo bruut, het is een soort moord’

© RTV Utrecht
De Bilt/Oosterbeek - Bij het Airborne Museum in Oosterbeek zijn in de nacht van dinsdag op woensdag twee bronzen beelden gestolen. Een van die beelden is van een Biltse kunstenaar: wijlen Jits Bakker. "Mijn vader heeft de twijfelachtige eer de meest bestolen beeldhouwer van Nederland te zijn."
"Het is diep triest", zegt Tibo van de Zand. Hij is de zoon van de in 2014 overleden kunstenaar. De dieven zijn vermoedelijk geen kunstliefhebbers, maar hebben alleen oog voor de waarde van het brons. "Daar lijkt het op, het is niet zo dat ze het er netjes afhalen. Op de smalste delen slijpen ze het eraf. Het zijn makkelijke prooien."
De Parachutist van Biltse kunstenaar Jits Bakker gestolen
Bij het museum in Oosterbeek is een schaalmodel van De Parachutist gestolen. Ook is een monument voor bevrijdingsoperatie Market Garden meegenomen. "Schandalig", zegt museumdirecteur Ronnie Weijers. Hij is geschokt dat kunstwerken die herinneren aan heldendaden uit de Tweede Wereldoorlog zijn vernield.
Het is zo bruut, het is een soort moord.
Tibo van de Zand
Volgens de directeur bleek bij politieonderzoek dat beveiligingscamera's zijn omgedraaid. Het monument voor Market Garden, een grote adelaar op een bal, is bij de poten afgezaagd. De Parachutist is helemaal verdwenen.
Zoon Tibo van de Zand is met stomheid geslagen dat de criminelen zelfs zo ver gaan om twee monumenten voor bevrijders te stelen. "Het is zo bruut, het is een soort moord. Een geamputeerd beeld."
Vermoedelijk worden de beelden omgesmolten, het brons verkocht. Van de Zand maakte vaker mee dat beelden van zijn vader werden gestolen. In 2018 zelfs van het graf van zijn grootmoeder. "Dan heb je geen geweten. Voor het geld hoef je het ook niet te doen. Het beeld is kapot en dus niks meer waard als kunstwerk. Het materiaal is misschien een paar tientjes waard bij een malafide handelaar."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.