Groenonderhoud Baarn twee keer zo duur, gemeente komt ruim drie ton tekort

© RTV Utrecht
Baarn - Baarn komt ruim drie ton tekort voor groenonderhoud. Het contract met de aannemer is afgelopen en wethouder Mark Eijbaard is er niet in geslaagd om een nieuwe te vinden die het voor hetzelfde bedrag wilde doen. Hij gaat de gemeenteraad vragen om het budget te verhogen met 325.000 euro per jaar.
"Het groenbedrijf dat uit de aanbesteding naar voren kwam is twee keer zo duur als de vorige", zegt Eijbaard. "We hebben vier jaar geleden het geluk gehad dat we een heel lage prijs konden bedingen en dat we die niet hoefden te indexeren. Maar nu kampen alle bedrijven met personeelstekorten en hoge brandstofprijzen."

Geen andere keuze

Het contract met de nieuwe aannemer is op 1 januari ingegaan. Wethouder Eijbaard heeft nog wel toestemming van de gemeenteraad nodig om de verdubbeling te betalen, maar vindt dat hij redelijkerwijs geen andere keuze heeft. "Als de raad niet akkoord gaat, dan is het budget binnen zes maanden op. En een nieuwe aanbesteding zal het dan alleen maar nog duurder maken."
Eijbaard wijst erop dat er over groenonderhoud afspraken met de gemeenteraad zijn gemaakt. Zo moet het gemeentebestuur zich inspannen voor meer groen en biodiversiteit. De wethouder wil dat het ontbrekende geld uit de algemene reserve wordt bijgepast.

Tekort aan medewerkers

Overigens kampt Baarn zelf ook met de gevolgen van een tekort aan medewerkers. In december moest Eijbaard plotseling besluiten om het beheer en onderhoud van onder meer wegen, groen en riolering voor een belangrijk deel stil te leggen. Grote projecten gingen 'on hold' en intussen zet de gemeente nu alles op alles om intern de zaken weer op orde te krijgen.
Reden is dat door een fors verloop van personeel de werkdruk bij het team zo groot was geworden, dat medewerkers inmiddels om die reden hun baan opzegden. Zelfs inhuurkrachten wilden zo niet meer werken. De gemeente kan Baarn daarom dit jaar alleen maar 'schoon, heel en veilig' houden. Grote verkeerskundige aanpassingen die al waren gepland zijn met zeker een jaar vertraagd. Volgens Eijbaard is het op dit moment nog te vroeg om al aan te geven hoe het team inmiddels functioneert.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.