Utrecht wil op zoek naar alternatief online-gebiedsverbod

Gemeenteraad Utrecht.
Gemeenteraad Utrecht. © RTV Utrecht / Marc van Rossum du Chattel
Utrecht - De Utrechtse gemeenteraad wil dat burgemeester Sharon Dijksma blijft zoeken naar mogelijkheden om online opruiing aan te pakken. Eerder legde Dijksma een jongen van zeventien uit Zeist een zogenoemd online-gebiedsverbod op. Maar de rechter floot Dijksma nadrukkelijk terug. De jongen was onder andere beperkt in zijn grondrechten, zoals de vrijheid van meningsuiting.
De jongen riep via een openbaar Telegram-kanaal op om te gaan rellen in de Utrechtse Kanaalstraat. De jongen was boos over beperkingen door coronabeleid. Daarop verbood Dijksma hem om dergelijke oproepen te doen. Ze beriep zich op de APV, de Algemene Plaatselijke Verordening. Maar daar ging de rechter niet in mee.

Ontoelaatbaar

Het was de eerste keer dat een bestuursrechter een oordeel gaf over een zogenoemd ‘online gebiedsverbod’. Volgens de rechter gaat de APV over fysieke plekken, maar dat zijn sociale media niet. Bovendien vindt de rechter het verbieden van online uitingen een beperking van de vrijheid van meningsuiting. De rechter noemt dat ontoelaatbaar.
Burgmeester Dijksma wil graag tegen de uitspraak in hoger beroep, om uiteindelijk de hoogste rechter van Nederland, de Raad van State, een uitspraak te ontlokken. Zo kan er jurisprudentie ontstaan, vindt de burgemeester. Een deel van de raad, onder aanvoering van Mahmut Sungur (DENK), wil niet dat er een hoger beroep komt.
Volgens Dijksma is nu deels de Tweede Kamer en de regering aan zet om met wetgeving te komen. De raad wil dat ze in Den Haag lobbyt om dat proces te versnellen.

Zoektocht

Een meerderheid in de raad wil dat de stad blijft zoeken naar mogelijkheden om lokaal op te kunnen treden, waar online uitingen de openbare orde in Utrecht raken. Ook moet Dijksma lokale regelgeving wijzigen, zodat deze ruimte biedt om in te grijpen bij online opruiing.
De Zeister jongen mag dus niet door Dijksma aangepakt worden. Hij is voor opruiing wel veroordeeld door de strafrechter.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.