Bonden en vervoerders om tafel met Rover, stakingen tijdens verkiezingen nog niet van de baan

Actievoerders tijdens de vorige staking in het streekvervoer op 19 januari 2023.
Actievoerders tijdens de vorige staking in het streekvervoer op 19 januari 2023. © RTV Utrecht / Hannah Cammeraat
Provincie Utrecht - Reizigersorganisatie Rover uit Amersfoort gaat volgende week om tafel met de vakbonden en werkgevers van het streekvervoer. De cao-onderhandelingen zijn volledig vastgelopen waardoor er veel stakingen zijn in het openbaar vervoer en daar zijn de reizigers uiteindelijk de dupe van. "Er moet nu een oplossing komen zodat mensen weer betrouwbaar van A naar B komen", zegt de voorzitter van Rover, Saskia Kluit.
Kluit is blij dat FNV, CNV en de werkgeversorganisatie VWOV op de uitnodiging zijn ingegaan. "Baat het niet, dan schaadt het niet", reageert woordvoerder van de FNV, Luts Kressin. "We pakken alles aan dat kan helpen. Als de werkgevers door Rover zover gebracht kunnen worden om serieus met ons te onderhandelen dan is dat natuurlijk mooi." Ook de VWOV wil graag meewerken "met alles wat ons verder kan brengen." Toezeggingen dat 15 maart tijdens de Provinciale Statenverkiezingen alle bussen en trams rijden doen de bonden zeker niet.

Nood is hoog

Het is de eerste keer dat de belangenorganisatie zich mengt in cao-onderhandelingen. "Dat laat wel zien hoe hoog de nood is onder reizigers", zegt Kluit. Nu staken de medewerkers in het streekvervoer maar daarvoor staakten ook medewerkers van de NS en het stadsvervoer. Daardoor hebben reizigers al sinds september regelmatig te maken met uitval van treinen, bussen en trams. "De stakingen duren nu echt veel te lang."
Vooral mensen die afhankelijk zijn van het openbaar vervoer komen in de problemen. "Mensen die geen auto hebben of mensen die geen auto kunnen rijden vanwege een beperking hebben er heel veel last van want ze hebben geen alternatief", geeft Kluit als voorbeeld.
Rover krijgt steeds vaker klachten over de stakingen en de voorzitter vreest dat mensen alternatieven vinden voor het openbaar vervoer en niet meer terugkeren. "Mensen haken af en gaan op een andere manier naar hun werk. Dat is voor het openbaar vervoer echt dramatisch. We hebben al minder reizigers en het moeten er juist meer worden."

Stakingen

De afgelopen maanden hebben medewerkers in het streekvervoer regelmatig gestaakt. Chauffeurs zijn ontevreden over de hoge werkdruk en ze eisen hogere salarissen. "De werkdruk is hoog, de keer- en rijdtijden worden ingekort, maar er zijn wel allerlei obstakels onderweg gekomen", vertelde een chauffeur tegen RTV Utrecht tijdens een van de stakingen. "Normaal gesproken word je halverwege afgelost. Maar als er dan geen chauffeur is, moet je mensen uit de bus zetten omdat de rit niet verder gaat."
Alle partijen hopen zo snel mogelijk tot een akkoord te komen. Aanstaande maandag gaan ze met elkaar in gesprek in Utrecht.

Voorlopig staan er nog verschillende stakingsdagen gepland. Op vrijdag 10 maart, dinsdag 14 maart, woensdag 15 maart, maandag 20 maart, woensdag 22 maart, vrijdag 24 maart, woensdag 29 maart, donderdag 30 maart, maandag 3 april, woensdag 5 april en vrijdag 7 april rijden er mogelijk minder bussen en trams in onze provincie.

Op woensdag 15 maart zijn de Provinciale Statenverkiezingen. Ondanks kritiek vanuit de politiek en verschillende belangenorganisaties gaat de staking op de verkiezingsdag door.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.