Utrecht gaat volgens gemeenteraad te snel met toewijzingsbeleid standplaatsen

© RTV Utrecht / Marc van Rossum du Chattel
Utrecht - Staat het al vast dat veel standplaatshouders in Utrecht moet vrezen voor hun plekje in de stad? Een groot aantal partijen in de Utrechtse gemeenteraad is van mening dat de politiek er eerst nog een besluit over moet nemen. En dat gaat gebeuren op 23 maart. Toch gaat wethouder Susanne Schilderman al op 16 maart aan de standhouders uitleggen wat er voor hen verandert.
Oppositiepartijen VVD, PVV, Utrecht Solidair en CDA verbazen zich over die ontmoeting en met name over de inhoud van het gesprek met de standhouders. De oppositie krijgt met hun kritiek op de wethouder steun van coalitiepartijen Student & Starter en de PvdA.

Food to go

Raadslid Mariam Al-Saqaff (VVD) zei tijdens het vragenuur: “In de agendering van dat debat (op 23 maart) staat letterlijk dat de fracties de koers en het nieuwe kader van de gemeente vóóraf willen bespreken. Het doel is om een passend kader voor Utrecht te realiseren waarbij rekening wordt gehouden met de verdiensten van de huidige standplaatshouders.”
Veel van die standhouders hebben al jaren een plekje in de stad, bijvoorbeeld met bloemen of food-to-go. Zolang zij hun plek niet opgaven, konden ze jaar in jaar uit hun vergunning verlengen. Wethouder Schilderman is nu echter van plan om de standplaatsen openbaar aan te besteden. Zo zou iemand zijn plekje kunnen verliezen aan een andere ondernemer die er meer voor wil bieden.
© RTV Utrecht / Marc van Rossum du Chattel
Het nieuwe beleid zorgt voor onrust bij de standplaatshouders. Sommige van hen hebben een vaste klantenkring en spelen een rol in het sociale leven van de buurt waarin ze staan.
Recent kregen de standhouders een uitnodiging voor een informatiebijeenkomst. In de brief staat: “Op deze avond vertellen we u meer over de manier waarop we de vergunningen voor standplaatsen uitgeven, wanneer we beginnen met de inschrijving en hoe de verdere planning eruit ziet.” En ook staat er in de brief: “De afgelopen maanden hebben we de aanvraag- en toewijzingsprocedure van de nieuwe vergunningen bepaald.”

Voorbarig

Daarmee wekt de gemeente de indruk dat het nieuwe beleid al in beton is gegoten, zo beweerde de VVD. Al-Saqaff wilde opheldering van de wethouder. “Is het college het met de fracties eens dat de bijeenkomst voorbarig is, omdat de raad zich nog niet heeft uitgesproken over de nieuwe kaders?”, vroeg zij aan de wethouder.
Die is zich van geen kwaad bewust. Schilderman zei tegen de raad dat de informatiebijeenkomst al maanden geleden was aangekondigd. “Het doel van die informatieavond is om de standhouders te informeren over de huidige stand van zaken en met hen daarover het gesprek aan te gaan.” Ze vindt de bijeenkomst niet voorbarig, omdat de wethouder de standhouders in elke stap van het proces wil meenemen. Ook na haar uitleg bleef de raad verbaasd.
Zowel het CDA als de VVD blijven van mening dat de informatieavond een andere insteek had moeten hebben, bijvoorbeeld om te luisteren naar de wensen en de mening van de zittende standplaatshouders, in plaats van de zittende standplaatshouders te vertellen wat er gaat veranderen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.