Natuurlijk Zoëy: wachten op de wolf

De grootste van alle roofdieren die er in Europa rondlopen is de wolf
De grootste van alle roofdieren die er in Europa rondlopen is de wolf © RTV Utrecht/Michael van Houwelingen
Leersum - Vorig jaar trok de wolf door onze provincie. Op verschillende plaatsen werd deze nieuwkomer gezien: in Hollandsche Rading, Amersfoort, in Zeist en bij Leersum bijvoorbeeld. Het lijkt erop dat deze zwervende wolf niet gebleven is. Eddy vraagt zich af of en wanneer er een moment komt dat de wolf wil blijven.

Utrechtse Heuvelrug

Met roofdierexpert Jaap Mulder trekt hij naar het Leersumse Veld. Wat Mulder betreft een plek waar een wolf zich best thuis zou kunnen voelen. "Lekker veel beschutting en op het menu: reeën. Wel veel te klein hoor", benadrukt hij. "Je moet je voorstellen dat een roedel wolven een terrein van 200 km2 nodig heeft. Da's zeg maar de héle Utrechtse Heuvelrug van Rhenen tot Naarden."
Hoe zat dat ook alweer met roedels? Jaap legt uit: "Een roedel bestaat uit een mannetje en een vrouwtje, na een tijd aangevuld door hun jongen. Die jongen gaan in het tweede jaar op zoek naar een éigen territorium. Dat zijn die eenzame wolven die we de afgelopen jaren hebben zien zwerven. Die hebben geduld hoor! Soms wachten ze wel meer dan een half jaar op een partner. Als ze die uiteindelijk niet vinden, dan trekken ze weer door."

Controverse blijft

De komst van de wolf is ook in ónze provincie controversieel. Zo was één van de stellingen uit het Kieskompas: In de provincie Utrecht is geen ruimte voor de wolf.

Die vraag zorgde voor veel verdeeldheid onder Utrechters. 40 procent van de Utrechters ziet het roofdier het liefst wegblijven uit de regio. Bijna hetzelfde percentage - 39 procent - vindt juist dat we wél ruimte moeten creëren voor de wolf.

Bioloog Ad van Gestel vertelde vorig jaar in gesprek met RTV Utrecht dat verschillende factoren van belang zijn bij hoe graag mensen de wolf naar de provincie zien komen. "Het belangrijkste is hoe mensen zichzelf zien in verhouding tot de natuur. Dat noemen we in de wetenschap de mens natuur-relatie", zei van Gestel, die onderzoek deed naar de perceptie van de wolf. Ook de plaats waar iemand woont, maakt volgens hem veel verschil. "Mensen in de stad zullen minder 'last' van een wolf hebben, dan mensen die wonen in bosrijk gebied."

Vee beschermen

Jaap vindt het geweldig dat de wolf en jakhals tegenwoordig in Nederland zijn - "Dat konden we ons in mijn jeugd niet voorstellen, dat die ooit nog terug zouden komen!" - maar hij kan zich ook de weerstand wel voorstellen. Zeker van boeren. "Want als we in Nederland met de wolf willen samenleven, moeten we het vee écht beter beschermen."
De wolf is niet geïnteresseerd in de mens (Fragment film WOLF)
De wolf is niet geïnteresseerd in de mens (Fragment film WOLF) © Cees van Kempen
Eddy hoopt ooit in zijn leven een wolf te zien. Is die kans groot? "Niet echt", helpt Jaap hem uit de droom. "Wat je wél tegen kunt komen zijn uitwerpselen. Wolven leggen die namelijk graag duidelijk zichtbaar neer. Als markering van hun gebied, zeg maar. Let dus op als je midden op een pad - of liever nog een kruising van paden - een opvallend grote 'hondendrol' ziet. Als die vol haren en botresten zit is de kans groot dat het om uitwerpselen van een wolf gaat."
Kijk hier de hele aflevering van 'Natuurlijk Zoëy' over wolven:
Natuurlijk Zoëy over de wolf

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.