Omstreden islamitische stichting alFitrah failliet verklaard

© RTV Utrecht
Utrecht - De omstreden Stichting alFitrah in het Utrechtse Overvecht is vorige week failliet verklaard. De islamitische organisatie kwam de afgelopen jaren veelvuldig in het nieuws, onder meer vanwege de strenge regels die leden werden opgelegd.
Het islamitische gebedshuis werd in 2012 geopend in Utrecht Overvecht en noemde zichzelf een 'unieke islamitische educatieve en opvoedkundige stichting'. Utrechtse politici dachten daar anders over en maakten zich zorgen over de inhoud van de preken die werden gegeven aan kinderen.
De gemeente Utrecht concludeerde na een onderzoek van het Verwey-Jonker Instituut dat kinderen die les kregen van de Koranschool niet goed konden deelnemen aan de Nederlandse samenleving. Zo werd leerlingen volgens het onderzoek geleerd dat het schudden van handen tussen mannen en vrouwen niet goed is en dat de seksen gescheiden moeten worden.

'Kenmerken van sekte'

Bij een tweede onderzoek constateerden de onderzoekers dat de moskee een voedingsbodem voor extremisme kon zijn en dat alFitrah kenmerken van een sekte had. Daarnaast gebeurden er volgens het rapport dingen bij de moskee die op over de rand van de wet zijn. Het moskeebestuurder kon zich hier totaal niet in vinden en noemde het rapport een onderdeel van "een anti-islam haatcampagne".
Na een conflict over de huur van het pand vertrok de stichting in 2021 uit Utrecht Overvecht, maar de trainingen en lezingen gingen online door. In april 2022 kondigde alFitrah aan terug te zijn in een verzamelgebouw op bedrijventerrein Oudenrijn. De stichting liet toen via een videoboodschap weten dat er een crowdfunding was gestart om elders een eigen pand te kopen.

Verdenkingen meineed

In oktober 2022 werd imam Suhayb Salam door het OM vervolgd voor het afleggen van een valse verklaring (meineed), witwassen en valsheid in geschrifte. De valse verklaring zou zijn afgeleverd aan de parlementaire ondervragingscommissie die eerder onderzoek deed naar ongewenste beïnvloeding van moskeeën door regimes in onvrije landen. Imam Salam liet weten dat de vervolging onderdeel is van een hetze van de overheid.
Het is niet bekend waardoor de islamitische stichting failliet is.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.