Onstuimig begin van de week, maar ook extreem zacht voor de tijd van het jaar: '15 tot 18 graden'

© ANP
De Bilt - Een zuidwestenwind voert maandag zeer zachte lucht naar het land, maar daarbij neemt de wind ook flink in kracht toe. In de ochtend regent het hierbij ook van tijd tot tijd.
De temperatuur komt maandag in Midden-Nederland uit op een graad of 15, maar in het zuidoosten van het land is 18 graden mogelijk. Opvallend, vindt meteoroloog Berend van Straaten van Weeronline. "Het is veel hoger dan de temperaturen waar we de afgelopen week mee te maken hadden en het is ook een stuk zachter dan normaal voor de tijd van het jaar. Halverwege maart zijn 9 of 10 graden gebruikelijke waarden overdag.

Code geel

In de nacht naar maandag en in de vroege ochtend trekt een neerslaggebied over. De middag verloopt vaker droog en af en toe schijnt de zon, maar aangenaam wordt het niet. Vanwege zware windstoten heeft het KNMI in De Bilt al code geel afgegeven in Noord-Holland, Friesland en Groningen.
Het zwaartepunt lijkt te vallen tussen de tweede helft van de ochtend en het begin van de middag. In de avond neemt de wind iets in kracht af.

Dinsdag koeler

Ook dinsdag verloopt nog onstuimig met kans op zware windstoten tot ruim 75 km/uur. Vooral in het noordwestelijk kustgebied is dit het geval, maar ook verder landinwaarts kunnen enkele windstoten voorkomen. Daarnaast is op de Waddeneilanden windkracht 8 mogelijk en trekken enkele buien over het land bij temperaturen die een stuk lager uitvallen dan op maandag. Het wordt 8 of 9 graden. Gedurende de dag neemt de kans op wat winterse neerslag iets toe.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.