Biebkunstwerk op de Neude maakt de tongen los: 'Deze kunstenaar haat Utrecht, zelfs Nijntje is overprikkeld'

© RTV Utrecht / Carmen Nelissen
Utrecht - Goede kunst moet schuren, wordt wel gezegd. En schuren, dat doet het momenteel in Utrecht. Het nieuwe kunstwerk bij de bibliotheek op de Neude roept veel reacties op. Sommige mensen zijn zo ontsteld dat ze een petitie hebben ondertekend die ervoor moet zorgen dat de kleurrijke neoninstallatie 'Intellectual Heritage' wordt verwijderd. Toch klinkt ook waardering.
Mooi of niet mooi, de kans is in ieder geval klein dat je het kunstwerk van Maarten Baas over het hoofd ziet. Het hangt boven de ingang van de bieb én bestaat uit grote neonborden, die binnenkort ook licht moeten gaan geven.
Het idee is dat de bieb zo meer opvalt en de aandacht trekt van voorbijgangers. Dat plan is alvast geslaagd, want veel mensen kwamen het werk dit weekend even van dichtbij bekijken tijdens een bezoekje aan de stad.
Het kunstwerk doet sommige criticasters op sociale media denken aan carnaval en roept associaties op met kermisattracties. Ook vinden mensen dat de kleurrijke neonborden totaal niet bij het historische biebgebouw passen. "Doet zeer aan de ogen", schrijft iemand op Twitter. Anderen vermoeden een 1 aprilgrap. "De kunstenaar haat Utrecht, zelfs Nijntje is overprikkeld", twittert Michel.
Toch is er ook waardering. "De bibliotheek van Utrecht laat zien dat zij ‘the place to be’ is", laat een passant weten. En andere twitteraar noemt het kunstwerk "geweldig" en suggereert om zoiets ook bij de bieb in Nieuwegein te plaatsen. "Wat doet iedereen toch moeilijk!", schrijft Ingrid op Facebook. "Het ziet er gezellig uit en het is een leuk en toepasselijk kunstwerk. Daar knapt dat oude saaie pand van op."

Petitie

Een online petitie om het lichtkunstwerk weg te krijgen is bijna tweehonderd keer ondertekend. "Het lichtkunstwerk boven de ingang van de Bibliotheek Neude is toch geplaatst na zorgen van Utrechters", stelt initiatiefnemer Arjen Koomen. "Het kunstwerk past niet bij het plein, zorgt voor lichtvervuiling en is 'doorgedrukt'. Wij verzoeken dan ook om het lichtkunstwerk dat niet past bij de stad te verwijderen."
De plannen voor het kunstwerk 'Intellectual Heritage' waren er al langer, maar het heeft even geduurd voordat het echt geplaatst kon worden. Zo gooide corona roet in het eten en lieten de vergunningen langer op zich wachten. In de Utrechtse raad werden in 2021 bijvoorbeeld vragen gesteld door PVV-raadslid David Bosch. Hij was tegen het kunstwerk en noemde het "een neonkermis à la Las Vegas" en "een grove aantasting van de eer en statigheid van dit erfgoed". Maar andere partijen hadden er niet zo'n moeite mee. Volgens Student & Starter zou smaak geen zaak van de politiek moeten zijn.
Eerder zei kunstenaar Maarten Baas al dat hij zich ervan bewust is dat zijn kunstwerk verschillende reacties oproept. "Het werk is aan de ene kant zo dat mensen zullen zeggen: wat tof! En mensen zullen zeggen: wat is hier gebeurd? Dat is part of the deal. Aan de andere kant zit er voor iedereen iets in."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.