Windmolenprotest bij A28: 'Windturbines maken mensen ziek met hun geluid'

Soesterberg/Leusden - Inwoners van Soesterberg, Leusden en Zeist kunnen hulp krijgen als ze bezwaar willen maken tegen windmolens langs de A28. Twee lokale politieke partijen roepen iedereen op om aan de bel te trekken bij de provincie Utrecht, die de snelweg ziet als een van de mogelijke locaties voor grootschalige opwek van windenergie. Vanmorgen hingen ze een spandoek aan een viaduct.
"Niks aan de hand", wuift raadslid Gerben Stormbroek de vragende blikken van de demonstranten weg. Hij heeft net een politieagent en de beveiliging van de nabijgelegen defensiekazernes te woord gestaan. Nadat de actievoerders zich om 8.00 uur op het viaduct bij het Zeisterspoor hadden geposteerd kwamen die vrij snel poolshoogte nemen, maar ze zijn alweer vertrokken.
Stormbroek is fractievoorzitter van de Partij Ons SOESTerberg (POS) en vond aan de overkant van de snelweg de Leusdense partij Lokaal Belangrijk bereid om samen op te trekken in de strijd tegen windturbines. De provincie Utrecht onderzoekt komend jaar tientallen locaties om in totaal zestig nieuwe windmolens te kunnen plaatsen. De A28 tussen de beide gemeentes is nadrukkelijk in beeld.
Ziek
"Windturbines maken mensen ziek met hun geluid", zegt fractievoorzitter Frank de Wit van Lokaal Belangrijk. "Het gaat om masten die anderhalf keer zo hoog zijn als de Domtoren. Volgens de geluidsnormen zouden die 1600 meter bij huizen vandaan moeten blijven. De provincie overweegt om een afstand van 500 of zelfs 250 meter aan te houden."
Bovendien verstoort een windpark de natuur, voegt De Wit toe. "De Leusderhei is van oudsher een militair oefenterrein. Daar mogen burgers helemaal niet komen, dus daar vind je een prachtige biodiversiteit. En daar gaan we dan die molens neerzetten met hun vernietigende werking?"
Claxon
Rond 9.00 uur breken de twee politieke partijen hun post bij de snelweg weer op. De actie is rustig verlopen. Af en toe werden ze begroet met de claxon van passerende vrachtwagens. POS en Lokaal Belangrijk willen omwonenden van het gebied nu gaan uitleggen hoe ze hun standpunten bij de provincie kenbaar kunnen maken.
"Dit is een eerste actie om aandacht te vragen voor de provinciale statenverkiezingen", zegt Stormbroek. "We willen mensen daarnaast helpen om een zogenoemde zienswijze in te dienen. En als we, om het zo maar te zeggen, de wind tegen blijven houden, dan zouden er zomaar nog meer acties kunnen volgen."
Beide lokale politici zijn er namelijk niet gerust op dat de provincie zich neerlegt bij de tegenspraak uit Leusden en Soest. "Deze plek aanwijzen zou een miskenning van de lokale democratie zijn", vindt De Wit. "In Leusden is nog altijd een raadsmeerderheid tegen windmolens. Bestuurderspartijen willen misschien niet tegen een hogere overheid ingaan, maar wij doen dat wel. En Lokaal Belangrijk heeft vorig jaar als nieuwe partij dertig procent van de stemmen gekregen."