Energietoeslag bij de slager mag er weer vanaf: 'Het is geen kwartje van Kok gebleken'

© RTV Utrecht
Utrecht - Slager Marcel van Es op de Amsterdamsestraatweg in Utrecht hoeft de hoge energieprijzen niet langer door te berekenen aan de klant. Vanaf volgende maand gaat de tijdelijke toeslag die hij doorvoerde er weer vanaf. "De energiekosten zijn nog steeds hoog, maar het is inmiddels te overzien."
Wie afgelopen jaar ergens uit eten ging of iets kocht bij de lokale bakker of slager, kon zomaar op de bon een extra bedrag zien staan voor 'energietoeslag'. Enkele Utrechtse ondernemers zagen zich genoodzaakt om prijzen te verhogen of een toeslag te rekenen vanwege hun hoge energierekening.

Makkelijk schakelen

Een van hen was Marcel van Es. Hij koos er bewust voor om de prijzen niet structureel te verhogen, maar om een toeslag te rekenen. "Het idee was dat ik dan makkelijk kon schakelen als het niet meer nodig bleek te zijn. Tussendoor heb ik de toeslag al een keer gehalveerd, daar kreeg ik ook erg positieve reacties op. Consumenten zagen dat het geen kwartje van Kok geworden was", zegt de slager, doelend op de accijnsverhoging op benzine die ooit als tijdelijke maatregel werd doorgevoerd maar nooit verdween.

Reactie Koninklijke Horeca Nederland (KHN)

"We hebben enkele signalen ontvangen over horecaondernemers die een energiebijdrage vragen aan hun gasten, maar niet recentelijk", zegt een woordvoerder van KHN. "En hier hebben we geen cijfers van. Gasten snappen overigens het dilemma en zijn blij dat het geen structurele verhogingen betreft."

"Uiteraard is een ondernemer vrij in zijn prijsstelling en opbouw, zeker als de gast vooraf en helder wordt geïnformeerd. Luchtvaartmaatschappijen hanteren ook een brandstoftoeslag als dat nodig is. Een toeslag kan tijdelijk zijn en de duur en omvang van de hogere energieprijzen staan niet vast. KHN onderstreept dat het vooral belangrijk is dat een gast van tevoren weet waar hij/zij aan toe is."

Grondstoffen nog steeds duur

Bakker Maurice Rommers van bakkerij Amadeus in Leidsche Rijn kan zijn toeslag nog niet schrappen. "Het was voor mij een combinatie van twee zaken: de hoge energieprijzen, maar ook de grondstoffen. En hoewel de energierekening gelukkig inderdaad weer wat lager is, zijn de prijzen van de grondstoffen nog hoger dan in de ergste piek van de energiecrisis."
Meel, eieren, boter: het is allemaal duurder dan ooit tevoren. "De intentie is er nog steeds om de toeslag ooit weer te schrappen. Maar onze marges zijn klein en klanten lijken het gelukkig ook niet erg te vinden."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.