De Woondeal is getekend, maar wat heb je daar als woningzoekende aan?

Minister De Jonge voor het symbolisch eerste huis van de Woondeal
Minister De Jonge voor het symbolisch eerste huis van de Woondeal © RTV Utrecht / Roos van Bijnen
Amersfoort - En wéér een woondeal is rond in de provincie Utrecht. De overheden zijn érg trots op hun samenwerking, maar wat heb je daar als woningzoekende nu eigenlijk aan? Een uitleg over hoe dat grote pakket aan afspraken ervoor gaat zorgen dat er ('hopelijk') sneller woningen bij gaan komen.
Stel: je zoekt al jaren een woning, maar een betaalbare is niet te vinden. Dan ben je in de provincie Utrecht zeker niet de enige. Maar hoe komt dat nou? De gedeputeerde Wonen, Rob van Muilekom, zegt dat er "best wel" wordt gebouwd, alleen: "niet genoeg voor waar écht behoefte aan is".
Hij doelt op al die betaalbare woningen. Omdat projectontwikkelaars meer verdienen aan – bijvoorbeeld – villa's. En daarom is hij erg te spreken over deze nieuwe woondeal. Vers van de pers getekend op een locatie in Amersfoort, waar veel Utrechtse gemeenten en minister Hugo de Jonge hun krabbel hebben gezet.
Uitgelegd: dit is de Utrechtse Woondeal met minister De Jonge

Afspraken op papier

Om antwoord te geven op de vraag: wat heb je er als woningzoekende eigenlijk aan? Dit is de woondeal samengevat. Utrechtse gemeenten, de provincie én het Rijk hebben afspraken met elkaar gemaakt over woningbouw tot het jaar 2030. Zo beloven ze elkaar dat er 83.500 woningen bij komen, dat het merendeel daarvan betaalbaar moet zijn, én wáár die huizen gebouwd kunnen worden. Het staat nu dus op papier dat die woningen er gaan komen.
Als voorbeeld: in Utrecht staan er ruim 33.000 woningen op de planning. "Die moeten er gewoon komen", aldus minister Hugo de Jonge. "Want dat hebben we nu afgesproken. En als we er snel achter komen dat een bepaalde locatie tóch niet kan, dan hebben we nu de deal dat we vlot een nieuwe plek vinden. Anders halen we die doelen niet."
Deze deal is een stok achter de deur om te blijven bouwen
Trudy Maas, woondeal-coördinator
Kortom: er komen zo'n 10.000 huizen per jaar bij in onze regio. De eerste symbolische werd vanmiddag in Amersfoort al 'gebouwd'. Denk: een paar legoblokken op elkaar gestapeld door vertegenwoordigers van gemeenten, provincie en Rijk. In een speech zegt De Jonge: "Ik krijg vaak de vraag hoe realistisch het is, dat we zoveel huizen wel weten te bouwen. Maar dan zeg ik: je moet denken in wat wél mogelijk is."

Hoge bouwkosten en weinig ruimte

Toch blijft het spannend of dat aantal woningen echt zal worden gehaald. In Brabant is bijvoorbeeld veel bouw stil komen te liggen door stikstofproblemen. En met de hogere bouwkosten én ook nog eens beperkte ruimte in de provincie, wordt dat wel een uitdaging, zegt woondealcoördinator Trudy Maas. Zij is onderdeel van de U10, een samenwerkingsverband van 16 Utrechtse gemeenten, dat vandaag de deal ondertekende. "Ja, ik noem het maar even tegenwind. Deze deal is dan ook een stok achter de deur om ondanks die tegenwind te blijven bouwen. We moeten wel."

Andere afspraken in de deal

- Alle partijen kijken wat ze (in geld) kunnen blijven bijdragen
- Het 'stikstofprobleem' staat bovenaan de agenda
- Het bouwen moet een stuk vlotter. Daarom moet de planning sneller gaan
- Gemeenten, Rijk en provincie houden elkaar aan de afspraken. Geen dwang, wel 'gezonde druk'

Als woningzoekende heb je hier volgens woondealcoördinator Maas aan dat je merkt dat het bouwen door zal gaan, de komende jaren. De overheden werken beter samen, waardoor een vergunning verkrijgen bijvoorbeeld hoger op de agenda komt te staan. Of, zoals de gedeputeerde Wonen het samenvat: "Ik wil in al onze Utrechtse gemeenten bouwkranen zien staan. Want dan zie je hoe tastbaar die deal wordt."

Vlák voor de verkiezingen

Dat deze deal er twee dagen voor de verkiezingen uit is gegaan, is volgens de minister overigens "puur toeval". "Het kostte gewoon echt even tijd om die afspraken rond te krijgen, vandaar. Na de verkiezingen gaan we weer snel verder. We hebben geen tijd te verliezen."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.