BoerBurgerBeweging op winst in Utrechtse buitengebieden, zo verliep de verkiezingsavond

© RTV Utrecht / Jasper Witte
Provincie Utrecht - De stembussen voor de Provinciale Staten- en Waterschapsverkiezingen zijn al uren gesloten. De uitslagen laten lang op zich wachten, mede door een eerdere storing bij stembureaus. Pas rond 23.45 uur kwam Eemnes als eerste Utrechtse gemeente met een uitslag, gevolgd door Renswoude, Lopik, Vijfheerenlanden en Wijk bij Duurstede. Eén ding is duidelijk: BoerBurgerBeweging is de grootste partij in deze gemeenten. Alleen in Woudenberg moet BBB een partij voor zich laten: de SGP is daar de winnaar. Dit liveblog is om 01.00 uur gesloten. Om 05.30 uur starten we een nieuwe. Intussen kan je de uitslagen volgen op deze kaart die automatisch wordt ververst.

00.50 uur Uitslag Wijk bij Duurstede

00.40 uur BBB de grootste in Vijfheerenlanden en Lopik

00.30 uur SGP de grootste in Renswoude, gevolgd door BBB

00.25 uur BBB wint in Renswoude

23.47 uur En er is een uitslag, Eemnes is de eerste in onze provincie

BoerBurgerBeweging is de grootste partij in Eemnes, gevolgd door de VVD en het CDA. BBB heeft bijna een kwart van de stemmen in de gemeente met 9.000 inwoners. Nieuwkomer Ja21 krijgt 5,5 procent van de stemmen. Alle zittende partijen verliezen.

23.32 uur Gaat BBB ook in Utrecht winnen?

Anton Verleun, de lijsstrekker van BoerBurgerBeweging in de provincie Utrecht, wil nog niet vooruitlopen op de uitslag. Wel laat hij weten blij te zijn met de winst in meerdere andere provincies. "We zijn ook zenuwachtig met een hoofdletter Z, want wij willen natuurlijk niet achterblijven. Maar dat we nu zien dat BBB in meerdere provincies heeft gewonnen, is geweldig en ook wel emotioneel. We hebben er heel hard voor gewerkt."
Utrechtse BBB-voorman Anton Verleun over de winst van zijn partij

22.38 uur De uitslag van Utrecht? Dat wordt een latertje

22.00 uur BoerBurgerBeweging op winst in meerdere provincies, in Utrecht is het nog even afwachten

BBB wordt in Noord-Holland, Overijssel en Noord-Brabant de grootste partij, blijkt uit een exitpoll van Ipsos in opdracht van de NOS. Forum voor Democratie en PVV zouden zetels verliezen, terwijl voor nieuwkomer op de rechterflank JA21 winst wordt verwacht.
Zowel de combinatie PvdA/GroenLinks als BBB maakt kans de grootste partij te worden in de Eerste Kamer. Op basis van exitpolls in drie provincies, in opdracht van de NOS, voorspelt Ipsos voor beide fracties 15 senaatszetels. Omdat de coalitiepartijen volgens deze prognose samen 24 zetels zouden halen, zou zowel de 'linkse wolk' als de BBB het kabinet aan een meerderheid kunnen helpen voor wetsvoorstellen.
Schiermonnikoog heeft woensdag rond 21.30 uur als eerste gemeente de uitslag van de Provinciale Statenverkiezingen doorgegeven aan de Verkiezingsdienst van het ANP. BoerBurgerBeweging (BBB) is de grootste partij geworden met 24 procent van de stemmen. De opkomst op Schiermonnikoog is 74,6 procent. Tijdens de Provinciale Statenverkiezingen van 2019 was de opkomst 68,9 procent.

21.30 uur Stemmen tellen met de hand

"We tellen de stemmen met zijn achten"

21.45 uur Burgemeester Dijksma over de lange rijen in Utrecht

In 122 stembureaus in de stad Utrecht was het mede door een storing heel druk, met lange rijen tot gevolg. Toch mocht er na 21.00 uur nog gestemd worden door sommigen. Burgemeester Dijksma legt uit.
Burgemeester Dijksma: "De regel is dat je mag stemmen als je voor 21.00 uur in de rij staat"

21.32 uur Gezonde spanning op het Utrechtse provinciehuis

Stilte voor de storm en zandkunst op het provinciehuis
Henrike van Engelenburg (l) beeldt de verkiezingen uit in zand.
Henrike van Engelenburg (l) beeldt de verkiezingen uit in zand. © RTV Utrecht / Jasper Witte
"Je haalt je hand erover en weg is de Dom"
Wachten op de uitslag...
Wachten op de uitslag... © RTV Utrecht / Jasper Witte
Commissaris van de Koning Hans Oosters.
Commissaris van de Koning Hans Oosters. © RTV Utrecht / Jasper Witte

20.53 uur Waarom ga je stemmen, vroegen we u...

Uitslag van de poll.
Uitslag van de poll. © RTV Utrecht

20.50 uur Lange rijen vlak voor het sluiten van de stembussen

Kort voor het sluiten van de stemlokalen in de stad Utrecht staan er op veel plaatsen nog lange rijen. Burgemeester Sharon Dijksma laat aan RTV Utrecht weten dat iedereen die voor 21.00 uur in de rij staat nog gewoon toegelaten wordt om een stem uit te brengen. Mensen die na 21.00 uur proberen aan te sluiten worden tegengehouden. Volg de drukte hier.
De laatste stemmers op het provinciehuis in de rij.
De laatste stemmers op het provinciehuis in de rij. © RTV Utrecht / Jasper Witte

20.42 uur Lege glazen, volle glazen

20.20 uur Stembureau Theater Figi Zeist

"De opkomst is verrassend hoog. We hebben de hele dag al veel mensen over de vloer. Het is niet stilgevallen", vertelt een medewerker aan verslaggever Peter Knieriem.
"Ik wil echt wel vertellen waarop ik stem, waarom niet?"

20.17 uur Amper aanvragen voor vervangend vervoer bij meldpunten bonden

De meldpunten van vakbonden FNV en CNV voor mensen die afhankelijk zijn van het streekvervoer en niet naar het stemlokaal kunnen wegens stakingen, worden amper gebruikt. Via de websites van de bonden kunnen mensen met een beperking of die slecht ter been zijn een verzoek indienen voor vervangend vervoer naar de stembus. Maar FNV en CNV kregen tot begin van de avond elk maar één aanvraag binnen.
Een woordvoerster van FNV zegt dat de vakbond voor de melder een taxi heeft ingeschakeld. Waarom er weinig gebruik wordt gemaakt van het meldpunt, kan ze niet aangeven. De bonden zorgden woensdag ook voor overlast door de staking van medewerkers in het streekvervoer.

19.50 uur Ondertussen op het Utrechtse provinciehuis...

© ANP
Verslaggever Ulrike Nagel bij het stembureau op het provinciehuis

19.46 uur Campagne voeren, de compilatie

Een greep uit de Utrechtse campagnefilmpjes

19.23 uur Rijen bij de stembureaus

Ook in andere gemeenten, waaronder Bunschoten en Utrechtse Heuvelrug, is het nog druk.

19.05 uur uur Volg de uitslagenavond bij RTV Utrecht

Vanaf 19.00 uur presenteert Riks Ozinga samen met Annemarie de Wit de UKiest Uitslagenavond op Radio M Utrecht. Vanuit de radiostudio hoor je het laatste verkiezingsnieuws uit onze province afgewisseld met de mooiste muziek.
Verslaggevers Peter Knieriem en Ulrike Nagel staan in het Provinciehuis klaar voor de eerste reacties vanuit de politiek. Beluister de uitzending hier of via 93.1 FM. Meer details over de frequenties en ontvangst van onze radio- en tv-zenders vind je op deze pagina.

Televisie

Op RTV Utrecht kan je vanaf 20.50 uur kijken naar de UKiest Uitslagenavond. Rob van Dijk presenteert live samen met Hester Ramakers vanuit de RTV Utrecht-studio. Aan tafel zit oud-gedeputeerde Mariette Pennarts om de uitslagen te duiden. Vanaf 21.30 uur is er op het hele en halve uur een nieuwe update te zien van de uitslagen. De uitzending kan je ook online kijken via deze link.

19.00 uur Druk op stembureaus Utrechtse Heuvelrug

17.25 uur Opkomst tot nu toe hoger dan vier jaar geleden, storing in Utrecht

De opkomst is tot nu toe 37 procent, blijkt uit metingen door onderzoeksbureau Ipsos. Dat is iets hoger dan vier jaar geleden bij de Provinciale Statenverkiezingen. Toen was de opkomst tot 17.45 uur 33 procent.
In de grote steden hebben tot nu toe meer mensen gestemd voor de Provinciale Staten dan bij de vorige verkiezingen, vier jaar geleden. In Amsterdam lag de opkomst om 18.00 uur op 34,6 procent. In 2019 had rond dat tijdstip 24,5 procent van de inwoners van de hoofdstad gestemd.
In Rotterdam is de opkomst rond 18.00 uur bijna 32 procent. Dat was in 2019 op dat tijdstip 30,7 procent. In Den Haag heeft tot nu toe 37,5 procent gestemd (in 2019 34,5 procent). In Utrecht is de opkomst niet beschikbaar door een storing. In Eindhoven stond de teller rond 18.00 uur op 39,2 procent, in Groningen op 46,4 procent en in Nijmegen op 45,1 procent. Ook kleinere gemeenten melden dat de opkomst hoger is dan in 2019.
Filmpjes en andere updates van vandaag vind je terug in deel 1 van ons liveblog.
[video:]

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.