Inwoners van De Ronde Venen kiezen voor nieuwbouw gemeentehuis bij het eerste referendum

© RTV Utrecht
Mijdrecht - Inwoners van De Ronde Venen mochten deze verkiezingen maar liefst drie keer stemmen. Niet alleen voor de Provinciale Staten en de Waterschappen, maar ook voor het eerste referendum in de gemeente. Ze mochten hun mening geven over de toekomst van het gemeentehuis. De uitslag is net binnen: met 50,4 procent heeft een meerderheid gekozen voor de optie nieuwbouw.
Zo’n 45,4 procent stemde voor renovatie van het huidige gemeentehuis in het centrum, en zo’n 4,1 van de stemmen was blanco of ongeldig. Er was een opkomstpercentage van ruim 61 procent: dat betekent dat 22308 mensen uit De Ronde Venen hun mening hebben gegeven tijdens dit referendum.
“Een hele mooie opkomst”, reageert wethouder Maarten van der Greft op de uitslag. “Dit geeft wel aan dat het referendum leeft onder onze inwoners. Mensen zijn massaal naar de stembus gegaan.”

Woningnood

Eerder vandaag deelden inwoners in de rij voor de stembus hun voorkeur al. De mensen die voor nieuwbouw kozen gaven aan dat zij met name de extra woningen belangrijk vinden. Want met nieuwbouw kunnen er zo’n 75 extra woningen komen in het centrum. Dat is hard nodig, zeggen zij, want ook deze gemeente heeft te kampen met hoge woningnood.
Ook is deze optie zo’n 2 miljoen goedkoper dan renovatie. Dat noemden mensen ook als reden voor hun keuze. Daarnaast werd betere bereikbaarheid meermaals genoemd.

Jij mag het zeggen

De invoering van het referendum was een initiatief van Ronde Venen Belang. De lokale partij was vorig jaar dé grote winnaar van de verkiezingen. De partij ging van 4 naar 10 zetels. Met de slogan “jij mag het zeggen” zette de politieke partij zich specifiek in voor inwonersparticipatie. Het mogelijk maken van een referendum werd opgenomen in het coalitieakkoord.
Van der Greft is tevreden met het verloop van dit eerste referendum. “Ik denk dat we blij mogen zijn. Het is goed om te zien dat er een hoge opkomst is en een duidelijk uitslag.” Of er snel een volgend referendum zal komen? “Ik kan niet zo snel iets bedenken. Referenda lenen zich alleen voor grote onderwerpen waarbij een duidelijke keuze is. Windenergie was bijvoorbeeld een goed onderwerp geweest. Maar we moeten niet voor alles een referendum gaan houden. Alleen als we de mening van onze inwoners echt nodig hebben.”
Of er uiteindelijk ook echt voor nieuwbouw van het gemeentehuis gekozen gaat worden, dat blijft de nog even de vraag. Het ging namelijk om een raadgevend referendum. Van der Greft: “De beslissing ligt uiteindelijk bij de gemeenteraad. Maar het ligt voor de hand dat het college een voorstel aan de gemeente gaat aanbieden waarin wij voorstellen om voor nieuwbouw te gaan.”

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.