BBB voltooit zegegolf met winst in provincie Utrecht: 'Beltegoed en zakken koffie kopen'

© RTV Utrecht
Provincie Utrecht - BBB won gisteren provincie na provincie, maar lange tijd leek het erop dat GroenLinks in Utrecht de grootste zou zijn na de Provinciale Statenverkiezingen. Toen tegen middernacht ook in Veenendaal de laatste stemmen waren geteld, bleek dat BBB ook in onze provincie de grootste is. Tot verrassing van BBB-lijsttrekker Anton Verleun zelf. Hem wacht nu een lang en ongetwijfeld complex formatieproces.
Nu BBB de grootste is geworden, ligt het initiatief voor de formatie bij deze partij. Een coalitie met de tweede partij, GroenLinks, ligt niet direct voor de hand, zegt Verleun. "Een aantal dossiers die voor ons en voor onze kiezers heel belangrijk zijn, die zijn dat voor GroenLinks ook. Die raakvlakken zijn momenteel nog erg dun, daar zullen heel wat kopjes koffie over heen moeten gaan voordat we het daarover eens zijn."

Niet over één nacht ijs

De BBB-lijsttrekker wijst ook op de VVD, de grootste na BBB en GroenLinks. De verschillen zijn klein: waarschijnlijk landt de VVD op 6 zetels, tegenover 7 voor BBB en GroenLinks. Verleun benadrukt dat de coalitievorming niet over een nacht ijs zal gaan. "Er moet zometeen eerst een verkenner, of verkenners, aangesteld worden. Die moet met de partijen gaan praten. Die gaat met iedereen in gesprek, niet alleen met de grootsten."
Vanmiddag debatteren de partijen om de uitslag te duiden. Verleun: "Wat heeft de Utrechter proberen te zeggen? Hoe kunnen we dat interpreteren om te zorgen dat iedere stem gehoord wordt?"
Het was toch een verrassing dat BBB ook in Utrecht de grootste is geworden, vertelt Verleun. "We hebben er zeker op geproost. Landelijk zag je het al wel, maar hier was het toch spannend welke kant het kwartje op zou vallen."
Na een campagneperiode breken voor de dierenarts nu mogelijk nog drukkere tijden aan. Hij werkt vanochtend nog twee uur voor hij naar het provinciehuis trekt voor het duidingsdebat. En daarna? "Ik ga ten eerste beltegoed kopen want ik word platgebeld, daarna een paar kilo koffie voor alle gesprekken die ik moet gaan voeren. En ik ga een kartonnen print van mezelf maken en op de bank zetten zodat mijn vriendin me ook nog een keer ziet."

Opkomst hoger dan in 2019

De opkomst in de provincie was 63,4 procent. Dat is hoger dan in 2019: toen trokken 61,1 procent van de Utrechters naar de stembus. Officieel gaat het nog om een voorlopige uitslag, op 24 maart stelt het centraal stembureau de definitieve uitslag vast.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.