Iconische stropop langs A1 kijkt vrolijk na verkiezingswinst BBB: 'Bedankje richting inwoners'

Provincie Utrecht - Nu de BoerBurgerBeweging (BBB) in elke provincie de grootste is geworden, wordt door boeren gehoor gegeven aan de oproep om de omgekeerde Nederlandse vlaggen weer om te draaien. Ook de iconische stropop langs de A1 bij knooppunt Eemnes is op een ludieke wijze aangepast vanwege de overwinning van de BBB. Het strogezicht kijkt sinds vanochtend niet langer bedroefd, maar vrolijk.
"Prachtig hè?" zegt melkveehouder en CDA-raadslid Pieter Seldenrijk opgewekt. "We hebben natuurlijk een fantastische verkiezingsuitslag gehad, dus hij mag ook best wel lachen vind ik. Nu we de verkiezingsuitslag hebben gehad, vind ik ook dat je je vlag weer moet omdraaien als een bedankje richting de inwoners van onze provincie omdat ze hebben gestemd voor onze belangen."
De stropop werd afgelopen najaar opgetuigd door Seldenrijk als ludiek protest tegen de stikstofplannen van het kabinet. Tot ongenoegen van de Regionale Uitvoeringsdienst Utrecht overigens, die hem vorige maand sommeerde om de pop af te breken. Seldenrijk weigerde echter de pop weg te halen. "In ieder geval blijft hij staan tot na de verkiezingen, eerder gaat 'ie niet weg", zei hij resoluut tegen RTV Utrecht.
Opvallend is dat Seldenrijk ondanks zijn werkzaamheden voor het CDA afgelopen woensdag een stem heeft uitgebracht op de BBB. "Ik draag het CDA een warm hart toe, alleen zitten ze nu in een kabinet dat niet werkt. Er is geen vertrouwen onderling en we zien in het land alle protesten. Dus mijn stem is naar de BBB gegaan, puur uit protest naar het landelijke CDA omdat het niet de goede kant op gaat."
De tekst gaat verder onder de video:
Iconische stropop langs A1 kijkt vrolijk na verkiezingswinst BBB
'De vlag hangt uit, alleen nu in de goede kleurvolgorde'
Ook in Woudenberg heerst euforie na de enorme winst van de BBB in de provincie Utrecht. "Gisteren was echt een feestdag en de vlag hangt uit, alleen nu in de goede kleurvolgorde", zegt Ben Apeldoorn uit Woudenberg glimlachend op het erf van zijn melkveebedrijf. Nog geen anderhalve dag nadat de eerste prognoses van de Provinciale Statenverkiezingen bekend werden gemaakt, kan hij nog amper geloven wat er in Nederland is gebeurd.
"Toen de eerste exitpolls woensdagavond binnenkwamen, was ik echt beduusd. Ik was verbaasd dat het echt zó mooi uitpakte voor het platteland. Want zo zie ik het vooral: dat het platteland toch z'n stem heeft laten horen naar de Randstad toe." Zelf heeft de melkveehouder - net als vele boeren in het land - op de BBB gestemd vanwege het kabinetsbeleid in de afgelopen jaren.
Formatie
Als grootste partij in de provincie Utrecht zal BBB het initiatief moeten nemen om een nieuw dagelijks bestuur te vormen, het zogenoemde college van Gedeputeerde Staten. Apeldoorn: "We hebben een links bestuur en dat blijft het in feite nog. GroenLinks is nu tweede, dat is toch een belangrijk deel van de mensen die daar op stemt. Maar nu is een andere partij in de lead, dus dat zal toch een andere kleur geven", zegt Apeldoorn. "Ik ben benieuwd hoe het gaat lopen, want het is natuurlijk een versnipperd land. Dus je zult met veel partijen moeten gaan samenwerken."
Hoewel de BBB dus het voortouw zal gaan nemen bij de coalitieonderhandelingen, is Seldenrijk nog niet helemaal gerustgesteld. "Uiteindelijk moet er nog een coalitie gevormd worden. Er moet nog heel veel gebeuren, zo moet ook nog het beleid aangepast gaan worden. Dus gerust zijn we nog niet, maar dit is wel de goede weg natuurlijk. Het kabinet heeft een tik op de vingers gekregen dat dit de weg niet is. We snappen best dat er iets moet veranderen. Dat willen we ook wel, maar doe dat wel met - zoals Caroline zegt - de menselijke maat."
Wie de iconische stropop nog een keer wil zien: hij staat er nog een week, daarna wordt 'ie weggehaald.