Strafzaak Quincy Promes heropend wegens onderzoek naar afgetapte telefoongesprekken

© Maurice van Steen, ANP
Abcoude - In de strafzaak tegen profvoetballer Quincy Promes zijn mogelijk onterecht afgetapte telefoongesprekken gebruikt als bewijs door het Openbaar Minsterie. De gesprekken werden afgetapt in een ander onderzoek naar drugshandel. De rechtbank in Amsterdam wil zelf de rechtmatigheid van de taps toetsen en heeft daarom het onderzoek tegen Promes heropend.
Het OM eiste twee jaar celstraf tegen de 31-jarige voetballer van Spartak Moskou en oud-Ajacied. Volgens het OM heeft Promes in juli 2020 zijn neef in zijn knie gestoken tijdens een feest in Abcoude. Vandaag zou de rechtbank uitspraak doen in die zaak, maar omdat het onderzoek nu is heropend wordt dat uitgesteld. Wanneer de volgende zittingsdag plaatsvindt is nog niet bekend.
De advocaat van Promes wees eerder al op de mogelijke onrechtmatigheid van de telefoontaps. In de afgeluisterde gesprekken met zijn vader en broer sprak de voetballer over de steekpartij. De rechtbank wil nu het proces-verbaal zien waarin wordt toegestaan dat Promes wordt afgeluisterd want die stukken ontbreken in het dossier.
Het OM wilde die informatie aanvankelijk niet in het strafdossier over de mishandeling stoppen, omdat het drugsonderzoek daarmee "ernstig zou worden geschaad". Promes woont zijn strafzaak niet bij wegens contractuele verplichtingen bij zijn Russische club Spartak Moskou. De aanvaller vreest te worden aangehouden als hij naar Nederland komt, omdat het OM hem over zijn vermeende betrokkenheid bij drugshandel wil horen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.