Vuurwerkverbod? Koopzondagen? Woerdense partij wil mogelijkheid tot referendum

Gemeenteraad in Woerden
Gemeenteraad in Woerden © RTV Utrecht / Peter Knieriem
Woerden - Als het aan politieke partij Inwonersbelangen Woerden ligt, stemmen inwoners van de gemeente aan de hand van referenda over belangrijke onderwerpen. De lokale partij doet een voorstel in de gemeente om het referendum in de gemeente in te voeren in de raad. "Een aantal partijen is duidelijk voorstander, samen hebben zij 15 van de 31 zetels. Het wordt spannend."
Volgens Inwonersbelangen Woerden is het referendum vaker geopperd, bijvoorbeeld bij de invoering van koopzondagen en de mogelijke komst van een brug. Op dit moment zijn bindende referenda in Woerden niet mogelijk, daar moet de gemeenteraad eerst over beslissen.
De partij heeft ook al bedacht wat de spelregels moeten worden: "Als de gemeenteraad instemt met de referendum kunnen inwoners het initiatief hiervoor nemen. In eerste instantie zijn daar 400 ondersteuningsverklaring voor nodig." Als dat lukt, oordeelt de gemeenteraad of het onderwerp geschikt is en moeten er nog eens 2000 verklaringen verzameld worden, om duidelijk te maken dat het onderwerp leeft onder de inwoners. Voor een referendum komt ook subsidie.
Inwonersbelangen houdt wel een slag om de arm: de gemeenteraad heeft altijd het laatste woord. Maar: "Wat Inwonersbelangen betreft neemt de gemeenteraad de uitslag altijd 1 op 1 over. De inwoner heeft zich kunnen uitspreken en heeft zich dan ook uitgesproken."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.