Celstraf voor man die jongen jarenlang seksueel misbruikte op muziekschool Soest

© RTV Utrecht / Timo Anceaux
Soest - Een 23-jarige Amersfoorter is veroordeeld tot een gevangenisstraf omdat hij een minderjarige jongen uit Soest langdurig seksueel heeft misbruikt. De man heeft zich schuldig gemaakt aan meerdere zedenfeiten, waaronder verkrachting en jarenlange ontucht. De rechtbank legt hem twintig maanden cel op, waarvan een half jaar voorwaardelijk met een proeftijd van twee jaar. Die straf is lager dan de strafeis van het OM.
Het nu 18-jarige slachtoffer deed vorig jaar aangifte van misbruik door de man. Bij de politie verklaarde hij dat een medewerker van de muziekschool hem tussen 2016 en 2022 betastte, aftrok, oraal bevredigde en uiteindelijk verkrachtte met een dildo. Het misbruik begon met het aanraken van het geslachtsdeel en werd na verloop van tijd steeds intenser en indringender. Een paar maanden voor zijn aangifte nam de jongen een gesprek op met de Amersfoorter waarin de man het seksueel overschrijdend gedrag toegaf en zei te genieten van de dwang die hij uitvoerde.
Volgens de rechtbank is de verklaring van de jongen betrouwbaar en bovendien is er ondersteunend bewijs tegen de 23-jarige man, zoals het opgenomen gesprek en de appgesprekken tussen de twee. Een deel van de handelingen is juridisch te kwalificeren als verkrachting, zo meldt de rechtbank. "Er was namelijk sprake van dwang: de medewerker deed de deur van het muzieklokaal op slot en hield de jongen vast."
De rechter weerspreekt verder dat er sprake zou zijn van een 'seksuele ontdekkingstocht' van twee jonge jongens. De Amersfoorter is namelijk ruim vijf jaar ouder dan de jongen en had overwicht op de jongen. "De man dacht enkel en alleen aan het bevredigen van zijn eigen lustgevoelens", stelt de rechter.

'Geen verkrachting moeilijk uit te leggen aan samenleving'

Dat het slachtoffer oraal werd bevredigd door de Amersfoorter, is volgens de rechtbank geen verkrachting. "Dit komt omdat de medewerker niet met zijn geslachtsdeel bij de jongen naar binnenging, maar andersom: de jongen werd gepijpt. De huidige wetgeving staat niet toe dat deze handeling wordt gekwalificeerd als verkrachting."
De rechtbank erkent dat dit in de huidige tijdsgeest moeilijk aan de samenleving is uit te leggen. "De rechtbank wil dan ook een signaal afgeven: de wetgever is aan zet en bij de behandeling van het wetsvoorstel Wet seksuele misdrijven moet hier aandacht voor zijn", aldus de rechtbank.
Een deel van de celstraf van de 23-jarige man is voorwaardelijk zodat de man een stok achter de deur heeft. "Gaat hij opnieuw in de fout, dan moet hij die straf alsnog uitzitten", aldus de rechtbank.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.