Gevangenisstraffen voor leden van Leerdamse drugsbende, leider krijgt 4,5 jaar cel

Archieffoto.
Archieffoto. © Pixabay
Leerdam - Vier mannen en een vrouw die deel uitmaakten van een Leerdamse drugsbende zijn veroordeeld tot gevangenisstraffen variërend van een aantal maanden tot 4,5 jaar. Een zesde verdachte is door de Utrechtse rechtbank wegens gebrek aan bewijs vrijgesproken van deelname aan de criminele organisatie, maar is wel veroordeeld voor drugshandel.
Het zestal was van oktober 2019 tot februari 2021 met name actief in Leerdam en omgeving. De verdachten kwamen bij de politie in beeld nadat de 39-jarige hoofdverdachte Rachid I. werd aangehouden na meldingen dat vanuit zijn huis werd gedeald.

Dealertelefoons

De Leerdammer had meerdere telefoons in zijn bezit waarop belastende gesprekken met zijn medeverdachten stonden. Ook vond de politie op deze zogenoemde ‘dealnummers’ gesprekken met klanten. Daaruit werd volgens de rechtbank duidelijk dat er sprake was van een criminele organisatie.
De hoofdverdachte, zijn 34-jarige zus uit Delft en een 28-jarige man uit Almkerk hadden een aansturende rol in het geheel. Bij de zus werd meer dan 130.000 euro contant geld gevonden. Twee andere verdachten uit Leerdam en Culemborg bezorgden vooral de drugs bij de klanten.
Ook een man uit Amsterdam was betrokken bij de drugshandel, maar volgens de rechtbank kan niet bewezen worden dat hij ook onderdeel was van de organisatie. Hij kwam niet voor in afgeluisterde gesprekken, werd niet herkend door klanten en werd niet gezien door de rechercheurs die de groep observeerden.

Getuige beïnvloed

Rachid I. heeft ook geprobeerd een getuige die over hem had verklaard te beïnvloeden, zodat die zijn verklaring zou intrekken. De rechtbank neemt dat hoog op, omdat getuigen in vrijheid en zonder beïnvloeding moeten kunnen verklaren. Volgens de rechtbank heeft I. het strafproces en de waarheidsvinding "op zeer kwalijke wijze schade proberen toe te brengen".
De leider van de groep krijgt 4,5 jaar cel. De officier van justitie eiste 6 jaar, maar volgens de rechtbank is er onvoldoende bewijs dat hij net zoveel heeft gedeald als de officier stelde.
Zijn zus Samira is veroordeeld tot 2,5 jaar cel. Naast deelname aan een criminele organisatie wordt zij ook veroordeeld voor witwassen en bijstandsfraude. De andere verdachten worden veroordeeld tot (deels voorwaardelijke) gevangenisstraffen variërend van 244 dagen tot 2 jaar. Daarnaast krijgen zij ook een taakstraf.
De officier van justitie en de verdachten hebben twee weken de tijd om hoger beroep aan te tekenen, wanneer ze zich niet bij de vonnissen van de rechtbank willen neerleggen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.