Danny de Vries, burgemeester van Oudewater, wordt verkenner bij provinciale coalitieonderhandelingen

© Gemeente Oudewater
Provincie Utrecht - De BoerBurgerBeweging heeft Danny de Vries gevraagd de verkennende gesprekken te gaan leiden voor een coalitie in de provincie Utrecht. Dat zei lijsttrekker Anton Verleun vandaag in het eerste debat na de verkiezingen.
De partij heeft gekozen voor CDA'er De Vries omdat hij vroeger in Amsterdam en Enschede heeft gewoond en nu burgemeester is van plattelandsgemeente Oudewater. Hierdoor hoopt de BBB dat hij de kloof tussen stad en platteland kan dichten.
"Wij hebben 13,2 procent van de stemmen gehaald. Niet 33 procent, niet 50 procent", zegt Verleun. "Wij moeten ons bescheiden opstellen en willen bruggen bouwen." De BBB sluit vooralsnog geen partijen uit, maar zei eerder vandaag tegen RTV Utrecht dat een coalitie met nummer twee GroenLinks niet voor de hand ligt.

Tweede verkenner

Meerdere partijen (PvdA, D66 en ChristenUnie) vroegen nummer twee GroenLinks ook een verkenner aan te stellen. GroenLinks-lijsttrekker Huib van Essen gaat hier niet op in en zegt "prima, te kunnen leven" met Danny de Vries als verkenner. BBB wil graag vasthouden aan één verkenner, maar biedt GroenLinks wel een extra kopje koffie aan.
Om een eventuele coalitie te vormen zijn door de versplintering veel partijen nodig. Er zijn nu een recordaantal van 15 partijen in de Provinciale Staten, waarvan 7 partijen slechts 1 of 2 zetels hebben. Een coalitie moet uiteindelijk minimaal 25 zetels hebben van de 49 om een meerderheid te behalen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.