Uitslagen waterschapsverkiezingen bekend, ook hier boekt BBB flinke winst

Provincie Utrecht - Bij de waterschapsverkiezingen bleef het nóg wat langer spannend dan bij de Provinciale Statenverkiezingen. Maar de uitslagen van de vier waterschappen die de provincie telt zijn nu allemaal binnen. BBB (BoerBurgerBeweging) is in twee waterschappen (Vallei en Veluwe en Rivierenland) de grootste geworden. In Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden is Water Natuurlijk de grootste partij en in Amstel Gooi en Vecht heeft de PvdA (Partij van de Arbeid) de meeste stemmen bemachtigd.
De uitslagen van de waterschappen Vallei en Veluwe, Amstel, Gooi en Vecht en Rivierenland kwamen gisteren al binnen. Het was wachten op de uitslagen van het grootste waterschap van de provincie: Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden. Die laatste maakte de uitslagen vanavond pas bekend.
De BBB haalde in ieder waterschap minstens drie zetels. 50Plus had in alle waterschappen zetels, maar verloor deze allemaal. Het CDA en de VVD verloren in alle waterschappen één zetel. Bekijk hieronder de uitslagen per waterschap.

Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden

In Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden, het waterschap met veruit het grootste werkgebied in de provincie Utrecht, is Water Natuurlijk met zes zetels de grootste geworden. Dit is één zetel minder dan tijdens de vorige verkiezingen. BBB volgt met vier zetels, en ook de Partij voor de Dieren heeft vier zetels gehaald.
Water Natuurlijk - 6 zetels (-1)
BBB - 4 zetels (+4)
Partij voor de Dieren - 4 zetels (+1)
VVD - 3 zetels (-1)
PvdA - 3 zetels (+1)
CDA - 2 zetels (-1)
AWP voor water, klimaat en natuur - 2 zetels (+1)
ChristenUnie - 1 zetel (0)
SGP - 1 zetel (+1)
Waterschap@Inwonersbelangen - 0 (-1)
50Plus - 0 zetels (-1)
Ondernemend Water - 0 zetels (0)
De Groenen - 0 zetels (0)
Belang van Nederland - 0 zetels (0)
Totaal: 26 (+3)

Vallei en Veluwe

De BBB kwam in het waterschap Vallei in Veluwe, dat het oosten van de provincie grotendeels beheert, binnen met zes zetels. De voorsprong op de andere partijen is hier ruim, de VVD en Water Natuurlijk volgen met drie zetels. Vijf partijen haalden twee zetels, Lokaal Waterbeheer één.
BBB - 6 zetels (+6)
VVD – 3 zetels (-1)
ChristenUnie – 3 zetels (0)
Water Natuurlijk - 3 zetels (0)
PvdD - 2 zetels (+2)
PvdA - 2 zetels (0)
SGP - 2 zetels (0)
AWP voor water, klimaat en natuur - 2 zetels (0)
CDA – 2 zetels (-1)
Lokaal Waterbeheer - 1 zetel (-1)
50Plus - 0 zetels (-2)
Ondernemend Water - 0 zetels (0)
Belang van Nederland - 0 zetels (0)
Totaal: 26 (+3)

Hoe ziet het ook alweer met de zetelverdeling in het waterschap? Het algemeen bestuur van een waterschap heeft dertig zetels. 26 hiervan worden er gekozen tijdens de verkiezingen. De andere vier zetels zijn geborgde zetels, daarvoor worden er vertegenwoordigers vanuit de landbouw en beheerders van natuurterreinen benoemd. Bij de vorige verkiezingen werden er minder zetels democratisch gekozen: in Rivierenland vier, en in de andere waterschappen drie zetels minder. Dat komt door een wetswijziging waardoor de geborgen zetels voor het bedrijfsleven zijn verdwenen.

Amstel, Gooi en Vecht

In Amstel, Gooi en Vecht, het waterschap dat actief is in het westen van de provincie, is de PvdA met zes zetels de grootste partij geworden, gevolgd door Water Natuurlijk met vijf zetels. Beide partijen wisten meer kiezers te trekken dan tijdens de laatste verkiezingen vier jaar geleden. De Partij voor de Dieren (PvdD) blijft met vier zetels stabiel, de BBB scoorde met drie zetels minder goed dan in de andere waterschappen. AWP had nog geen zetels in dit waterschap, en haalde er nu twee.
PvdA - 6 zetels (+2)
Water Natuurlijk - 5 zetels (+1)
PvdD - 4 zetels (0)
VVD - 4 zetels (-1)
BBB - 3 zetels (+3)
AWP voor water, klimaat en natuur - 2 zetels (+2)
CDA - 1 zetel (-1)
De Groenen - 1 zetel (-1)
50Plus - 0 zetels (-1)
ChristenUnie - 0 zetels (-1)
Belang van Nederland - 0 zetels (0)
De Republikeinse Partij - 0 zetels (0)
Totaal: 26 (+3)

Rivierenland

Tot slot waterschap Rivierenland, verantwoordelijk voor de waterhuishouding in het zuiden van de provincie. Net als in Vallei en Veluwe haalde de BBB hier zes zetels. Hiermee blijft de partij Natuurlijk nét voor, die partij haalde vijf zetels - één meer dan bij de vorige verkiezingen. Daarna volgen het CDA en de PvdA met drie zetels per partij. JA21 kwam binnen met 1 zetel.
BBB - 6 zetels (+6)
Water Natuurlijk - 5 zetels (+1)
PvdA - 3 zetels (0)
CDA - 3 zetels (-1)
SGP - 2 zetels (0)
VVD - 2 zetels (-1)
PvdD - 2 zetels (0)
ChristenUnie - 1 zetel (0)
JA21 - 1 zetel (+1)
AWP voor water, klimaat en natuur - 1 zetel (0)
50PLUS - 0 zetels (-2)
Belang van Nederland - 0 zetels (0)
Water Lokaal - 0 zetels (0)
Totaal: 26 (+4)
De opkomst lag in alle waterschappen wat hoger dan in 2019, en lag tussen de 52 procent (Amstel, Gooi en Vecht) en 62,3 procent (Vallei en Veluwe). In Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden was de opkomst 57,8 procent, in Rivierenland ging 57 procent van de kiezers naar de stembus.
De verkiezingsuitslagen zijn voorlopige uitslagen. De definitieve volgen op donderdag 23 maart.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.