Herdenking tramaanslag: 'Utrecht wil Daniël, Willem, Roos en Rinke niet vergeten'

Johan van Renswoude van de politie, minister Yesilgöz en burgemeester Dijksma leggen bloemen bij de herdenking van de tramaanslag in Utrecht.
Johan van Renswoude van de politie, minister Yesilgöz en burgemeester Dijksma leggen bloemen bij de herdenking van de tramaanslag in Utrecht. © ANP
Utrecht - "Willem, een sterke man en een geweldige opa. Roos, zachtaardig en behulpzaam. Rinke, beleefd en vriendelijk tot op het laatste, fatale moment. En Daniël, een hele lieve jongen die altijd voor iedereen klaarstond." Zo bracht burgemeester Sharon Dijksma van Utrecht de vier slachtoffers van de tramaanslag in 2019 in herinnering. Door hen niet te vergeten leert Utrecht te leven met de wond op de ziel, zei ze.
Honderden nabestaanden, hulpverleners, getuigen en andere betrokkenen kwamen vandaag naar het 24 Oktoberplein, waar tramschutter Gökmen T. precies vier jaar geleden vier mensen van het leven beroofde. In en rond de sneltram schoot hij met een handvuurwapen om zich heen, een terreurdaad waarbij ook zes mensen gewond raakten en ooggetuigen trauma’s opliepen. Volgens Dijksma leven velen nog altijd met de gevolgen van "een zinloze en onbegrijpelijke daad van geweld".

Herinneringen in ons hoofd en ons lijf

"Als een helikopter cirkelend boven de stad hangt", zei Dijksma, "als een tram met knipperende lichten tot stilstand komt, of als je gewoon hier het 24 Oktoberplein passeert. Herinneringen aan de chaos in die eerste minuten na de aanslag. Beelden van auto's die achteruit rijden. Rennende mensen. Hulpdiensten die met gillende sirenes komen aangesneld. En daarna die onwezenlijke stilte in de stad. Het zijn deze herinneringen die we hebben opgeslagen in ons hoofd en in ons lijf, die bij sommige van jullie een uitweg vinden in nachtmerries en herbelevingen."
"Van binnen is er bij velen toen een schreeuwen begonnen dat niet stoppen kan, niet stoppen wil", citeerde Dijksma het gedicht van stadsdichter Ruben van Gogh dat vanaf vandaag op een gedenkplaat op het 24 Oktoberplein te lezen is. "Omdat van stoppen vergeten komt en niemand wil vergeten."
Gedenkplaat met het gedicht over de nasleep van de tramaanslag in 2019.
Gedenkplaat met het gedicht over de nasleep van de tramaanslag in 2019. © RTV Utrecht / Peter Huting
Dijksma: "Wat hier gebeurde is voor altijd een wond op de ziel van Utrecht en van alle Utrechters. Met die wond leren we leven, met elke dag die verstrijkt. We doen dat door niet te vergeten, door het samen aandacht te geven, door hier in liefde te gedenken. Alleen zo kan er ook iets van genezing komen. En dat, dat wens ik jullie toe, te midden van alle verdriet en alle pijn van de herinnering."

FC Utrecht

Na Dijksma's toespraak en een minuut stilte legden mensen bloemen bij het monument op het plein, terwijl de Domklokken luidden. Behalve de burgemeester en justitieminister Dilan Yesilgöz lieten onder meer ook de politie, de nabijgelegen moskee en voetbalclubs FC Utrecht en Go Ahead Eagles een eerbetoon achter. Bij het duel tussen Utrecht en Go Ahead vanmiddag klinkt in de achttiende minuut een applaus. "Dan denken we aan deze vier mensen," aldus Dijksma, "maar ook aan hen die gewond raakten, aan hen die getuigen waren, of op allerlei manieren hulp kwamen bieden."
Ook vervoersbedrijf QBuzz liet een bloemenkrans leggen, met als opschrift 'Ter nagedachtenis aan onze reizigers'. De familie van slachtoffer Rinke Terpstra had gevraagd om dat achterwege te laten. De nabestaanden houden QBuzz en de provincie Utrecht mede-aansprakelijk voor de dodelijke afloop van de aanslag. Toen een van de passagiers aan de noodrem had getrokken hield de bestuurder de deuren bewust dicht, omdat dat volgens het protocol van het trambedrijf zo hoort. De zaak wordt aan de rechter voorgelegd.
Utrecht wil tramaanslag nooit vergeten

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.