Duizenden vrijwilligers in provincie Utrecht plukken zwerfvuil van straat

© Eemnes Schoon
Provincie Utrecht/Eemnes - Vrijwilligers hebben in Eemnes zwerfvuil en ander afval opgeruimd. De actie Eemnes Schoon is onderdeel van de Landelijke Opschoondag, een actie van Nederland Schoon waarbij in het hele land vele duizenden mensen de handen uit de mouwen steken.
In Eemnes verdeelden ruim honderd deelnemers zich over de hele gemeente. Zo werden behalve het dorp ook de polderwegen onder handen genomen. Verder kregen de gebieden aan de overkant van de A1 en de A27 een schoonmaakbeurt. Nadat de meeste vrijwilligers in de ochtend hun ronde hadden gelopen, zijn er vanmiddag nog eens ruim twintig de straten en het buitengebied in getrokken.

Veel kinderen

Onder de vrijwilligers in Eemnes waren onder meer Oekraïense vluchtelingen die in de gemeente zijn gehuisvest en verstandelijk beperkten van de lokale woongroep Happy Home, zegt coördinator Erik Ruizendaal. "En er waren opvallend veel kinderen. Dat vinden we een goed teken. We schatten de opbrengst op zo'n 25 kliko's vol rommel. En we zien dat er nog maar weinig blikjes en nagenoeg geen plastic flesjes meer rondslingeren."
Volgens Ruizendaal zijn bij de opruimrondes een aantal hangplekken ontdekt. "Op sommige plaatsen vonden we een flinke verzameling glazen flessen en peuken. Dat zijn duidelijk plekken waar de jeugd bij elkaar komt om 'in te drinken'. En ook op straat lagen erg veel sigarettenpeuken."
Jong en oud trok er in Eemnes op uit om rommel op te rapen.
Jong en oud trok er in Eemnes op uit om rommel op te rapen. © Eemnes Schoon

Burgemeester en wethouders

De schoonmaakbeurt werd gesteund door de gemeente Eemnes. Ook burgemeester Roland van Benthem, twee wethouders en diverse raadsleden liepen met de opruimers mee.
Ook op honderden andere plaatsen in Utrechtse gemeenten hebben vrijwilligers vandaag afval opgeraapt. In Woerden maakten sportvissers van hengelsportvereniging De Rijnstreek een visplek vrij van zwerfvuil. In De Ronde Venen werden buurten in onder meer Mijdrecht, Vinkeveen en Abcoude schoongemaakt.

In het hele land deden vandaag ongeveer 50.000 vrijwilligers mee aan de 21ste editie van de Landelijke Opschoondag. Dat zijn er ongeveer evenveel als vorig jaar.

Hoeveel afval is opgehaald, is volgens directeur Ingrid Goethart van Nederland Schoon lastig te zeggen. "We schatten dat iedere vrijwilliger gemiddeld een vuilniszak vol aan afval verzamelt."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.