OM eist taakstraffen en geldboetes voor 'coördinerende onderknuppel' en chauffeur in Veenendaalse hennepzaak

© Pixabay
Veenendaal - Het Openbaar Ministerie eist maximale taakstraffen en forse boetes tegen drie mannen die betrokken zouden zijn geweest bij de handel in cannabis vanuit een bedrijfspand in Veenendaal. De mannen uit Arnhem, Apeldoorn en Veenendaal werden zeven maanden geleden opgepakt, nadat politieagenten een verdacht busje hadden gecontroleerd. In geheime bergruimtes was ruim 29 kilo hasj en hennep verstopt. Het busje had de lading opgepikt in een pand aan de Patrimoniumlaan in Veenendaal. Daar werd nog eens 25 kilo cannabis gevonden, onder meer verwerkt in 3000 kant-en-klare joints. Ook lagen er spullen om de softdrugs te wegen en in te pakken.
De drugs hadden een waarde van enkele tonnen. Volgens een van de verdachten was het bedrijfspand een 'stash' (bergplaats) voor een coffeeshop. Die mogen wettelijk maximaal 500 gram cannabis als handelsvoorraad in huis hebben, terwijl sommige shops meerdere kilo's per dag verkopen.
Ik weet niet wat er lag. Ik weet dat het een soort stash was van een coffeeshop, maar schrik zelf ook van de hoeveelheid.
Verdachte uit Apeldoorn

Verdachte auto's

De politie kwam de mannen op 18 augustus op het spoor toen agenten op de A50 een verdachte bestelbus en personenauto zagen rijden, die kennelijk bij elkaar hoorden. De voertuigen reden naar een bedrijfspand in Veenendaal, waar de bestelbus naar binnen ging en de personenauto buiten bleef wachten. Toen de bus weer naar buiten kwam werd hij aan de kant gezet en onderzocht. Ook de bestuurder van de andere auto en de eigenaar van de loods en naastgelegen woning werden aangehouden.
De 65-jarige Arnhemmer die de bus bestuurde zei aanvankelijk dat hij geen idee had van de inhoud van de verborgen ruimtes. Hij beweerde dat hij slechts chauffeur was en buiten de loods moest wachten. Als de auto was geladen, kreeg hij een berichtje. Hij moest de bus vervolgens achterlaten bij Hotel Papendal aan de rand van Arnhem. Maar in de rechtbank bekende hij schoorvoetend dat hij de bus zelf had volgeladen. Het voertuig zou van zijn boekhouder zijn geweest. Zelf zou de Arnhemmer niets met de drugs te maken hebben gehad. Hij zou slechts vier ritjes hebben gedaan, waarvoor hij per keer 300 of 400 euro kreeg.

Sleutels

De bestuurder van de personenauto, verklaarde dat hij slechts was ingehuurd om de bestelbus met zijn kostbare lading in de gaten te houden. Hij werd vijf jaar geleden veroordeeld voor soortgelijke activiteiten en had zich uit geldnood laten overhalen door een oude kennis om de bestelbus te begeleiden, beweerde hij in de rechtbank. Er zou hem 100 of 200 euro per rit zijn beloofd. Wie hem zijn auto had bezorgd, wilde hij niet zeggen.
Ook in die auto zat een verborgen ruimte en in het dashboardkastje lag een "vergeten" blok hasj. Over de drugs in het Veenendaalse pand beweerde hij: "Ik weet niet wat er lag. Ik weet dat het een soort stash was van een coffeeshop, maar schrik zelf ook van de hoeveelheid." Maar in zijn auto lagen de sleutel en afstandsbediening van de roldeur van het pand en de sleutel van een brandkast die binnen stond.
Het waren geen amateurs die het een keer proberen. Ze waren goed voorbereid.
Officier van justitie

Samenwerkingsverband

Volgens de officier van justitie blijkt onder meer uit onderzoek van hun telefoons dat de drie verdachten elkaar al langer kenden. Ook zouden ze door de politie een paar jaar geleden al eens samen zijn gesignaleerd. De man uit Apeldoorn had een bestelwagen die eerder op naam van de Arnhemmer stond. Hij zou vlak voor zijn aanhouding een bericht naar hem hebben gestuurd om hem te waarschuwen voor de politie. Anderhalve week eerder zou hij met de verdachte uit Veenendaal hebben gechat over het klaarzetten van een partij drugs.
Het OM vindt bewezen dat de drie deel uitmaakten van een samenwerkingsverband met een duidelijke rolverdeling. De Veenendaler beheerde het pand, de Arnhemmer was chauffeur en de man uit Apeldoorn had een coördinerende rol. "Het waren geen amateurs die het een keer proberen. Ze waren goed voorbereid", betoogde de officier. Zo hingen in het pand een heleboel beeldschermen en waren er buiten camera's. Zo kon goed in de gaten worden gehouden wie naar het pand kwam.
De officier van justitie erkende dat niet bekend is hoe de organisatie precies in elkaar zit en wie er nog meer bij betrokken waren. Het OM heeft geen aanwijzingen gevonden dat de drugs in het pand bedoeld waren om een coffeeshop via de achterdeur te bevoorraden, maar erkent dat de politie door capaciteitsproblemen niet fors door had kunnen rechercheren. Voor alle verdachten eist het OM een taakstraf van 240 uur. Daarnaast zouden zij een boete moeten betalen: de Arnhemmer 5000 euro en de andere twee 15.000 euro. De man uit Apeldoorn hangt bovendien nog een voorwaardelijke straf boven het hoofd die hij kreeg bij zijn eerdere veroordeling.

Softdrugsbeleid

Volgens de verdediging zijn de strafeisen veel te zwaar. De boetes zouden bovendien een prikkel zijn om opnieuw in de fout te gaan. De overheid heeft dit soort praktijken zelf veroorzaakt door de verkoop van cannabis in coffeeshops te gedogen, terwijl er slechts een minimale hoeveelheid in voorraad mag zijn, stelde advocaat Van Boom. Volgens hem hadden er door politie meer verbanden moeten worden gelegd, bijvoorbeeld met de boekhouder op wiens naam de bestelbus stond en een garage die auto's met verborgen ruimte verhuurt.
De man uit Apeldoorn had volgens zijn advocaat Schadd hooguit een rol aan de onderkant van een piramide gespeeld. Hij zou slechts "een coördinerende onderknuppel" binnen het samenwerkingsverband zijn geweest. Ook deze advocaat had kritiek op het softdrugsbeleid van de overheid. "Als je de voordeur openzet gaat het tochten", stelde de raadsman.
Wat de bewoner van het pand in Veenendaal van de verdenkingen vindt, is niet duidelijk. Hij was vandaag niet naar de rechtbank gekomen. Over twee weken doet de rechtbank uitspraak in de zaak.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.