Actiedag voor beter loon coassistenten: 'Het is niet eerlijk, we zijn wél productief'

Archieffoto
Archieffoto © Pixabay
Provincie Utrecht - Stage lopen en meedraaien maar daar nauwelijks voor betaald krijgen. Studenten die coschappen lopen in het ziekenhuis klagen daar al jaren over. En daarom voeren ze vandaag actie. Op sociale media zoals Instagram en Twitter worden filmpjes en foto's gedeeld door de artsen in opleiding met de hashtag: #handenopelkaarvoordeco.
"De vergoeding voor een coassistent in het ziekenhuis is ongeveer 100 euro per maand en dat is veel te weinig vinden wij", zegt Pim den Boon van de Geneeskundestudent, de Landelijke vereniging van Artsen in Dienstverband (LAD). "En het is oneerlijk, want andere stagiaires in het ziekenhuis en coassistenten in de gehandicaptenzorg krijgen wél een volwaardige stagevergoeding, van zo'n 400 euro of zelfs meer."

Niet productief

De reden dat jonge ziekenhuisartsen in opleiding zo'n lage vergoeding krijgen is 'historisch gegroeid' zegt Den Boon. Bovendien is de aanname dat coassistenten niet productief zijn. "En dat is niet waar. Ze dragen wel degelijk wat bij. Er wordt een groot deel verslaglegging gedaan en er worden nieuwe patiënten gezien."
De schamele bezoldiging zorgt ervoor dat artsen in opleiding, die vaak wel 50 uur in de week stagelopen, er ook nog eens een baantje bij moeten nemen om een beetje rond te komen. Slopend en niet bevorderlijk voor het verdere verloop van de stage.

Handen op elkaar

In aanloop naar nieuwe cao-onderhandelingen voor het ziekenhuispersoneel wordt vandaag actie gevoerd. Artsen, studenten en andere betrokken wordt gevraagd hun steun te betuigen door 'hun handen op elkaar te krijgen'.
"In een kort filmpje of foto slaan zij hun handen op elkaar om te laten zien dat zij achter een eerlijke stagevergoeding voor alle coassistenten staan. De handen op elkaar krijgen betekent ook dat we de handen ineen moeten slaan: we kunnen dit alleen samen voor elkaar krijgen. Wij willen deze filmpjes aanbieden aan de NVZ, de vereniging van ziekenhuizen."
Dat aanbieden van die filmpjes en een bijbehorende petitie wordt vanmiddag gedaan bij de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) in Utrecht.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.