Mogelijkheden centraal op Wereld Downsyndroomdag: 'Vieren dat er mensen met down zijn'

David de Graaf (geen familie van Gert de Graaf) heeft zelf het syndroom van down en werkt bij Stichting Downsyndroom.
David de Graaf (geen familie van Gert de Graaf) heeft zelf het syndroom van down en werkt bij Stichting Downsyndroom. © Stichting Downsyndroom
Provincie Utrecht - Niet de ernst van het syndroom, maar juist de talenten en mogelijkheden van mensen met down staan vandaag centraal. Want het is Wereld Downsyndroomdag. Die dag is 12 jaar geleden in het leven geroepen om de kennis erover te vergroten. En dat is hard nodig, vindt Gert de Graaf van de Stichting Downsyndroom.
Er is volgens De Graaf nog te veel onbekendheid over het syndroom van down. "En daardoor ook achterstelling. Want door een gebrek aan kennis ontstaan vooroordelen. Zo worden mensen met down over het algemeen automatisch ofwel onderschat of juist overschat", legt hij uit.
En dat terwijl iedereen met down anders is. Net als bij ieder ander eigenlijk. "Er heerst vaak het idee dat speciale scholen dé oplossing zijn voor mensen met downsyndroom, maar dat is niet altijd beter. Je moet juist naar het individu kijken."

Vieren dat ze er zijn

Een positieve ontwikkeling die De Graaf de afgelopen jaren ziet, is dat er onder meer op televisie meer aandacht is voor het syndroom. Als voorbeelden noemt hij de tv-programma's Down met Johnny en Down the Road. "De meningen zijn er over verdeeld, maar ik vind het goed. Over het algemeen denk ik dat het emanciperend werkt als je deze mensen in beeld brengt. Zelfs al is het niet een dwarsdoorsnede van de groep, ze openen ook weer deuren voor anderen."
Deuren openen voor mensen met down, daar draait het vandaag ook om. Onder meer op een landelijk congres in Veenendaal en op verschillende familiedagen door het land. Zelf reist De Graaf af naar Veenendaal. "Om te luisteren naar allemaal interessante sprekers over dingen waar meer aandacht voor moet komen. En om te vieren dat er mensen met down zijn en dat we blij zijn met hun."
Met het oog op de toekomst hoopt De Graaf dat mensen met down meer kansen krijgen om mee te doen in samenleving. "Meer vanzelfsprekende participatie", noemt hij dat. "Dat we het oké vinden dat er mensen zijn die wat extra steun nodig hebben. Dat we onze scholen en werkplekken openen voor hen en dat we die mensen ondersteunen om mee te doen. Dat gebeurt al enigszins, maar nog niet genoeg."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.