Gezin Hoef en Haag mag al 8 maanden huis niet in vanwege dreiging na explosies, wil terugkeer via rechter afdwingen

Enorme schade na eerste explosie in Hoef en Haag.
Enorme schade na eerste explosie in Hoef en Haag. © twitter, @SjorsFrohlich
Hoef en Haag - De explosies vorige zomer in Hoef en Haag, Tienhoven en Huizen hebben nog altijd grote gevolgen voor mensen die niets met die aanslagen te maken hebben. Dat werd vandaag pijnlijk duidelijk in de Utrechtse rechtbank. Een gezin uit Hoef en Haag kan al acht maanden hun huis niet in. Op de woning werd geen aanslag gepleegd maar vanwege een dreigende situatie na een aanslag in de 2e Poortstraat moesten zij hun huis wel verlaten, vertelden ze vandaag in de rechtbank.
Volgens het Openbaar Ministerie is de reeks aanslagen het gevolg van een conflict tussen groepen criminelen over een gestolen partij cocaïne. Meerdere van de aanslagen werden gepleegd op woningen van familieleden van mensen die bij deze 'ripdeal' betrokken waren. Maar ook andere familieleden werden bedreigd en moesten uit veiligheidsoverwegingen hun huis verlaten. Dat gebeurde onder meer na de eerste aanslag op 2 juli in Hoef en Haag. Het gezin dat naar de rechter stapte moest op 6 juli hun huis uit, omdat een familielid betrokken zou zijn bij het drugsconflict.

Vakantie

De gemeente maakte afgelopen zomer met de bewoners afspraken over het tijdelijk sluiten van hun woning. "We dachten dat we na een lekkere vakantie terug naar huis konden, maar dit duurt nu al acht maanden", klonk het wanhopig en verontwaardigd uit de mond van de vrouw des huizes. Na acht maanden logeren bij familie en vrienden is het gezin ten einde raad. Ze willen terug naar hun huis, maar volgens burgemeester Sjors Fröhlich van Vijfheerenlanden is de dreiging onverminderd hoog, vertelden twee juristen die de burgemeester in de rechtbank vertegenwoordigden.
De burgemeester heeft een noodbevel afgegeven om de koopwoning van het gezin tot 28 maart gesloten te houden. Ze eisen nu via de rechter dat dit wordt ingetrokken. Ze moeten vanavond vertrekken bij hun huidige logeeradres, waardoor ze naar eigen zeggen op straat dreigen te belanden.

Geen persoonlijk gevaar

Volgens de bewoners is er geen gevaar meer, omdat inmiddels een groot aantal van de verdachten van de explosies is aangehouden. Kort na de eerste aanslag waren er aanwijzingen dat zij ook gevaar liepen, maar sindsdien zouden er geen concrete signalen zijn geweest dat zij persoonlijk gevaar lopen.
Bovendien is er camerabewaking in de buurt en bij hun huis. Woningen die vanwege dezelfde dreiging in andere gemeentes werden gesloten, zoals Nieuwegein en Huizen, zouden inmiddels weer zijn vrijgegeven.

Camera's

Volgens de burgemeester vinden de politie en het Openbaar Ministerie het verstandiger als de bewoners nog niet terug gaan naar huis. Het drugsconflict waarbij hun familielid betrokken zou zijn, is nog niet opgelost en de waarschijnlijke opdrachtgever van de aanslagen is nog voortvluchtig, zegt het OM. Mogelijk houden de daders zich tijdelijk even koest vanwege het lopende onderzoek. "Wie zegt dat het veiliger wordt als dat onderzoek is afgerond?", reageerde de bewoner daarop.
Minder ingrijpende middelen dan het sluiten van de woning heeft de burgemeester niet voorhanden om de veiligheid te regelen. Er staan weliswaar camera's in de omgeving, maar is er onvoldoende capaciteit om acuut in te grijpen als er iets verdachts wordt gesignaleerd rond de woning. Ook kan er ook niet 24/7 toezicht op het huis worden gehouden.

Geld raakt op

Door de gedwongen verhuizingen zijn de financiële reserves van het gezin compleet verdampt, zeiden zij tijdens de zitting. Ze kunnen als zelfstandig ondernemers hun werk niet meer doen en de vaste laste lopen ondertussen gewoon door. Ook voor hun kind is de huidige situatie bijzonder ingrijpend.
Het gezin is al maanden in overleg met de gemeente, maar die zou geen alternatieve huisvesting hebben aangeboden. Maar volgens de juridische medewerkers van de gemeente heeft Vijfheerenlanden geen geschikte woning op de plank liggen. De gemeente had de indruk dat de mensen dit zelf konden regelen. Als ze op straat zouden komen te staan, is er een sociaal team dat hen kan helpen.
Volgens hun advocaat betekent alternative huisvesting in dergelijke zaken dat het gezin in een chaletje "op een vakantiepark in the middle of nowhere" terecht zou komen. Daarmee zouden zij totaal niet geholpen zijn, stelde de raadsvrouw.
De rechter probeerde de partijen er tijdens de zitting toe te bewegen om in overleg samen tot een goede oplossing te komen, maar dat lukte niet. De bewoners en de gemeente hopen allebei dat de impasse kan worden doorbroken met een beslissing van de rechter. Die doet over twee weken uitspraak.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.