Utrecht wil dat drempel om discriminatie op sportclubs te melden lager wordt

© ANP
Utrecht - Het Utrechtse stadsbestuur wil dat de drempel om discriminatie bij sportclubs te melden lager wordt. Ook moet het beter bespreekbaar worden en verkent de gemeente hoe concrete anti-discriminatiemaatregelen beter kunnen worden gefaciliteerd.
De partijen PvdA, Student & Starter en DENK dienden een motie in met de opdracht onderzoek te doen naar discriminatie bij sportclubs. De gemeente heeft het Mulier Instituut opdracht gegeven om onderzoek te doen en daaruit bleek dat er geen goed beeld is van de schaal waarop discriminatie voorkomt.

Geen goed beeld

Er zijn relatief weinig meldingen van discriminatie, schrijft het college aan de raad, maar die aantallen zijn onbetrouwbaar omdat de meldingsbereidheid laag is. "Het SCP-rapport uit 2020 laat ook zien dat de meldingen die binnenkomen alleen het topje van de ijsberg laten zien", meent het college.
Eén van de aanbevelingen van de onderzoekers is het doen van meer onderzoek. Het college gaat dat doen door middel van een inwonersenquête, waarin discriminatie bij sportclubs aan bod komt. Een specifiek aanvullend onderzoek gaat de gemeente momenteel niet doen. De gemeente zet wel in op het "bespreekbaar maken van discriminatie, en het inzichtelijk maken van wat er in de stad al gebeurt op dit thema. Dit is een aanpak die blijvende aandacht vraagt en die wij ook willen doorzetten", aldus het college.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.