14 euro minimumloon? Coassistent Joep helpt bij operaties maar krijgt slechts 2 euro stagevergoeding

© RTV Utrecht / Hannah Cammeraat
Provincie Utrecht - Elke dag om 06.15 gaat de wekker van Joep. Snel klaar maken en dan naar het ziekenhuis. Daar loopt hij coschappen op de chirurgieafdeling. Hij helpt bij operaties, ziet patiënten en doet lichamelijke onderzoeken. En dat ruim 46 uur in de week. De stagevergoeding die hij daarvoor krijgt? 100 euro per maand. Veel te weinig, vindt Joep, net als de ruim 9000 studenten die zijn petitie ondertekenden.
Minimumloon naar 14 euro? Coassistant Joep moet het doen met twee euro per uur
Vandaag is de geneeskundestudent niet te vinden in het ziekenhuis. Hij is naar Utrecht gekomen om actie te voeren voor meer loon. De coassistenten willen dezelfde vergoeding als alle andere stagiairs in de ziekenhuizen. "Verpleegkundigen die stage lopen krijgen bijvoorbeeld 400 euro. Zij zijn er net als wij om te leren dus dat is scheef."
Want coassistenten hebben zeker niet minder verantwoordelijkheden, zegt Joep. "Je assisteert bijvoorbeeld bij een operatie. Het kan zijn dat je de camera bedient of dat je instrumenten aangeeft", zegt Joep. "De coassistent wordt ook vaak gevraagd als eerste een nieuwe patiënt te zien. Dan neem je het lichamelijk onderzoek en het gesprek alvast over en vervolgens bespreek je het beleid met de arts."
Naast de ruim 46 uur per week die hij in het ziekenhuis werkt, maakt hij in de avonduren zijn opdrachten voor de universiteit. "Daarnaast zit ik in het bestuur voor de vereniging van de geneeskundestudent", vertelt hij. Het is een druk schema waar sommige studenten door de beloning van 100 euro nog een bijbaan bij moeten nemen. "Ik word gelukkig ondersteund door m'n ouders dus ik heb het makkelijker maar ik ken genoeg studenten die dat niet hebben."
Om net als andere stagiairs een hogere vergoeding te krijgen, overhandigden de studenten vandaag een petitie aan de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) in Utrecht. Met de ruim 9000 handtekeningen, hoopt Joep dat er tijdens de lopende cao-onderhandelingen een verhoging in zit voor de co-assistenten.

Cao-onderhandelingen

Een woordvoerder van de NVZ laat weten dat de petitie in ontvangst is genomen en dat hij aan het cao-team wordt overhandigd. De onderhandelingen zijn op dit moment gestrand en er zijn de afgelopen weken al meerdere acties geweest van zorgmedewerkers. "We wachten tot de bonden weer aan tafel komen."
Of de NVZ zich iets kan voorstellen bij de wens van de studenten die coschappen lopen? "Dat vind ik een ingewikkelde. Alles wat ik nu zeg is onderhandelen en dat doen we niet via de media", zegt de woordvoerder. Joep en zijn medestudenten moeten nu afwachten op de onderhandelingen en het voorlopig doen met de 100 euro per maand.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.