Montfoort moet pandeigenaar tonnen betalen na fout met parkeerplaatsen: ‘Eindelijk gerechtigheid’

© Google Street View
Montfoort - Na een jarenlange rechtszaak met de gemeente Montfoort is de eigenaar van een appartementencomplex in het gelijkgesteld. Het geschil ging over de toewijzing van twaalf parkeerplaatsen bij het gebouw. Volgens de eigenaar waren de parkeerplaatsen zijn eigendom, maar de gemeente claimde dat parkeerplekken openbaar moesten worden. Volgens het Hooggerechtshof klopt dat niet en moet de gemeente Montfoort de eigenaar nu tonnen schadevergoeding betalen.
"Dit doet mij goed. Ik ben blij dat er nu eindelijk gerechtigheid is", laat eigenaar Joop Jansen weten. Jansen is naar eigen zeggen veel inkomsten misgelopen. De parkeerplaatsen konden jarenlang niet verhuurd worden waardoor 12.000 euro per jaar werd misgelopen. Ook heeft Jansen veel kosten moeten maken vanwege de juridische procedure tegen de gemeente.

Onrechtmatig handelen

De zaak speelt al sinds 2011. Toen werd er een vergunning aangevraagd voor de bouw van elf appartementen op de locatie van het oude postkantoor en de aanleg van twaalf parkeerplaatsen. Volgens de gemeente moesten die openbaar worden, maar een paar jaar later, in 2017, oordeelde de Raad van State al dat dat niet terecht was.
De gemeente weigerde na deze veroordeling door de Raad van State echter de schade te vergoeden. Jansen begon vervolgens een zaak tegen de gemeente en toenmalig wethouder Jonkers om gederfde inkomsten terug te vorderen.
Hij stelt dat "de gemeente en haar toenmalige wethouder en haar beleidsmedewerker onrechtmatig hebben gehandeld door, kort gezegd, te eisen dat de parkeerplaatsen bij de appartementen openbaar moesten zijn, terwijl de Afdeling heeft beslist dat die eis niet kon worden gesteld", zoals in het vonnis te lezen valt.

Honderdduizenden euro's

Eerder wees de rechtbank de vordering van Jansen af, maar in hoger beroep wordt hij nu toch in het gelijkgesteld waardoor hij recht heeft op een deel van de schadevergoeding. Het gaat volgens Jansen om enkele honderdduizenden euro's.
Jansen is blij met de uitspraak maar zegt wel zijn vertrouwen te hebben verloren in de 'integriteit van het openbaar bestuur'. "En wethouder Jonkers hoort wat mij betreft niet in het openbaar bestuur thuis. Hij heeft onrechtmatig en niet integer gehandeld, zie de uitspraak van het Hof."

Reactie Montfoort

De gemeente Montfoort laat in een korte reactie weten: "We hebben het tussenarrest ontvangen en gaan dit bestuderen. Het betreft oorspronkelijk een kwestie van voor 2015. Een deel van de schade wordt geclaimd als gevolg van niet integer handelen. Die kwestie is destijds uitgebreid onderzocht en heeft politieke consequenties gehad. Dit deel is afgerond. We wachten verder het oordeel van de rechter af voor wat betreft de schadevergoeding."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.